Stina 26:a? Det är vinterns största svenska skräll

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Det är barmark, fågelsång och några fakirer går redan runt utomhus i t-tröja.

Men innan vi förklarar våren här får vi runda av med vinterns största skräll.

Herrejösses, Stina Nilsson slog systrarna Öberg.

En vanlig hållning bland surgubbar och gnälltanter är hur typiskt svenskt det är att jubla åt annat än segrar. Amerikaner skulle aldrig göra så, brukar det heta i förlängningen.

Så hej och välkommen till veckans svenskaste text. Här blir det pukor och trumpeter för en tjugosexa.

I sin världscupsdebut i Östersund är Stina Nilsson 55 sekunder från segern. Hon kommer före Krutjinkina och Herrmann, före Öberg och Öberg, före Bulina och Kuklina.

Det är inget att fira, inte för oss som nation, men insatsen är ändå storartad.

På vippen att få fel i tipset

Efter grenbytet i fjol tippade jag att Stina Nilsson skulle vara fjärran från topp femton sin första världscupsvinter. Det ansågs på sina håll hjärtlöst, men var menat som ett sätt att visa sporten respekt. Det är så många element, det är så mycket som kan låsa sig – och inte ens i ett lopp utan gevär skulle Nilsson garanterat vara snabbast över 7,5 kilometer.

Fallgroparna syntes i början. En skakig gevärspipa ledde till såsiga skyttetider och spända ben, eller om det var tvärtom. Fallerade en grej sket sig snart nästa. Debutinsatserna i underdivisionen bevisade inget annat än att skidskytte kan vara lika komplicerat som att bygga en miniräknare av två kokosnötter.

Nu har Stina 30:e åktid och sätter nio av tio skott. Hon är sju sekunder långsammare än övriga svenskor på vallen, de som nött rörelsescheman och slipat tiondelar sedan de var i tonåren.

Och jag är på vippen att få fel i mitt tips.

Inte en bondkatt bland geparder

I morgon kliver en OS-guldmedaljör och nybörjare ut i jaktstarten med fler svenskar efter än före sig. Hon gör det med vetskapen om att få åkare är starkare i det rena duellmomentet, med skuldra mot skuldra i sista kurvan, med benskejt in mot mål.

Jag tror såklart att hon faller igenom fältet. Det kommer vara mitt grundtips ett tag till.

Men chansen finns. Om hon skjuter 90-procentigt igen kommer hon klättra och då dyker snart Besconds, Preuss och Simons ryggar upp.

Då är det ju på riktigt. Då är inte Stina Nilsson en slö bondkatt bland geparder.

Då är hon en riktig skidskytt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN