Sverige missar OS efter förlusten mot Belgien

Uppdaterad 2020-02-10 | Publicerad 2020-02-09

OOSTENDE. Sverige OS-dröm gick i kras mot Belgien.

Efter matchen var flera spelare helt knäckta.

– Det är väldigt mycket känslor, säger Elin Eldebrink.

När kvalet lottades stod det klart att Sverige skulle behöva spela bättre basket någonsin för att nå OS. I måstematchen mot Belgien kom landslaget upp i den nivån, i två perioder.

Med ett tufft försvar störde Sverige favorittippade hemmanationen med en av världens bästa spelare i Emma Meesseman i laget.

Sverige dominerade returtagningen och ledda av Elin Eldebrink var ledningen ett tag 23–16 i den andra perioden.

Meesseman sänkte Sverige

Men Belgien kom tillbaka till 23–21 i paus, och precis som i de två tidigare matcherna tappade Sverige i tredje.

Efter 16 raka poäng från hemmalaget var ställningen 32–23 och Sveriges OS-dröm var på väg att gå upp i rök. Två snabba treor krympte avståndet till fem poäng, men Belgien hade ändå 42–32 inför sista.

”Inte riktigt kommit upp i nivå”

Sverige kämpade för att ta sig tillbaka, men trots att landslaget vann den sista perioden ledde Meesseman Belgien till seger med 61–53.

– Alla vill till Tokyo, så det är tufft, mycket känslor. Men vi spelar och försöker och kämpar till slutet. Men det svider, säger Elin Eldebrink i tårar och fortsätter:

– Vi har inte riktigt kommit upp i vår nivå och då blir det ännu jobbigare. Det har saknats lite tajming och flyt i anfall.

Flera spelare var så knäckta efter matchen att de inte klarade av att prata med media. Frida Eldebrink lämnade SVT:s intervju i tårar och Amanda Zahui ville inte prata med skrivande media efter matchen.

– Man har haft den här drömmen länge. Just nu är man jättebesviken. Men livet går vidare, det är bara basket, säger Elin Eldebrink.