SvFF delar ut lika mycket till damerna och herrarna

Utreds av DO – Sportbladet granskar ersättningarna

Publicerad 2019-09-09

Svenska fotbollförbundet utreds av Diskrimineringsombudsmannen (DO) för ojämställda ersättningar till dam- och herrspelare.

Yttrandet, som Sportbladet tagit del av, visar att ersättningar kring samlingar och vinstpremier är lika stora, samt att SvFF balanserar upp damspelarna kring publikpremier och kvalbonusar.

När ersättningarna bygger på prispengar från Fifa eller Uefa vid mästerskap är andelen av intäkterna jämställd, men summorna väsentligt olika.

Exakt summor det handlar om framgår dock inte av yttrandet då SvFF begär fortsatt sekretess kring avtalen.

Det har varit en debatt som bubblat i flera år. Som hetast blev den efter Nilla Fischers brandtal om orättvisorna inom dam- och herrfotbollen på Fotbollsgalan i november.

I svallvågorna efter de kraftfulla orden om ojämställda förhållanden vändes blickarna mot herrlandslaget och lagkaptenen Andreas Granqvist sa att kritiken som plötsligt riktades mot ersättningarna för landslagsdeltagande kändes orättvis.

Han menade också att förbundet borde ha offentliggjort att herrarna sänkt sin ersättning, något han poängterade i media.

Debatt i flera nationer

Debatten har också blossat upp i olika omgångar när andra nationer haft samma fokus. Som när det Norska fotbollförbundet i oktober 2017 meddelade ett ”unikt avtal” med lika ersättningar för dam- respektive herrspelare.

Nilla Fischer höll brandtal på Fotbollsgalan.

Efter sommarens VM blossade diskussionerna upp igen. Detta efter att SvFF anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (Do).

Bakom anmälan om lönediskriminering på grund av kön stod kriminologen och föreläsaren Nina Rung och hennes make Peter som är jämställdhetsstrateg. Reaktionerna efteråt blev starka och även damernas lagkapten Caroline Seger sa att det skulle bli bra med ”korten på bordet”.

I fredags kväll skickade SvFF in sitt yttrande till DO och under måndag morgon väljer de att publicera ett pressmeddelande om innehållet, som Sportbladet granskat.

Yttrandet är omfattande, med tydliga beskrivningar men de faktiska avtalen begär SvFF att DO ska behandla med sekretess. Går DO på SvFF:s linje kommer summorna inte att bli offentliga.

”Förstår att det finns allmänt intresse”

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand förklarar varför:

– Det är vad vi har kommit överens om och det är ganska vanligt att innehåll i avtal stannar mellan dem som ingått avtalet. Det kan handla om personlig integritet, det kan finnas andra aspekter som handlar om säkerhet och kommersiella delar. Då tycker vi att det korrekta är att vi håller oss till det vi kommit överens om och man ska i alla sammanhang kunna känna den tilliten när man ingår avtal med oss.

Har ni frågat spelarna om det är okej att ni visar avtalen?

– Nej och ingen spelare eller förhandlingspart har direkt till oss framfört att de vill ändra på något så vi respekterar de avtal vi har. Jag kan förstå att det finns ett allmänt intresse och att journalister är intresserade av vilka summor de får men det mest relevanta är väl att veta om det är rättvist och jämställt vilket DO nu ska titta på.

Det senaste avtalet mellan SvFF och damlandslaget tecknades i november 2017 och gäller fram till och med 2020. Och själva ramverket kring avtalet redovisas i yttrandet, vilket Sportbladet redogör för nedan. Det visar att att ersättningarna från SvFF i många fall är precis likadana för herrarna som damerna.

– Vi jobbar för att jämna ut olikheterna mellan dam- och herrfotboll. De stora skillnaderna som finns är i den vardag som spelarna verkar i och hur marknaden värderar våra rättigheter. Vi behandlar våra landslag likvärdigt sett till förutsättningar och ekonomiskt, säger Håkan Sjöstrand.

Lustig: ”Något vi strävat efter”

Den dagliga ersättningen vid samlingar är lika stor, i vissa fall större för kvinnliga spelare, en seger vid tävlingsmatcher innebär samma summa på kontot. Det betyder i klarspråk att Caroline Seger fick lika mycket ersättning för lagets seger mot Lettland i torsdags som Andreas Granqvist fick för vinsten på Färöarna. Eller Hanna Glas och Mikael Lustig för den delen.

Något som landslagsbacken Mikael Lustig tycker är bra.

– Det är något som vi har strävat efter. När vi har snackat har vi sagt att vi vill ha så lika som möjligt. Kollar man några år tillbaka tror jag att ersättningarna för damfotbollen har blivit bättre. Man är på rätt väg vilket är positivt, sen kan det alltid bli bättre, säger Mikael Lustig.

När det kommer till bonusar vid mästerskapen bygger avtalen på de intäkter som SvFF får från Fifa respektive Uefa. Då är andelen av bruttointäkterna jämställda, men summorna väsensskilda.

– Nivåerna som vi får från Uefa- och Fifa speglar på ett sätt de intäkter vi får och det behöver vi förhålla oss till.  När vi ser skillnaderna försöker vi balansera och kompensera det utifrån våra förutsättningar och möjligheter, säger Håkan Sjöstrand.

”Vi ska tåla granskning”

– I grunden tillämpar vi en vinstdelning som innebär att vi behöver få ett överskott för att kunna dela ut bonus, vi tar bort kostnader och överskottet får spelarna ta del av. På damsidan är det först i detta mästerskapet som vi kommer kunna påvisa ett litet överskott. Men för att balansera det har vi istället bestämt att de får en likvärdig andel av bruttointäkterna vid mästerskapen, säger Håkan Sjöstrand.

Hur ser ni på att avtalen granskas?

– Vår verksamhet ska tåla all form av granskning. Det har varit ganska stor uppmärksamhet kring de här frågorna under lång tid så vi kan se ett värde i att en myndighet väljer att granska detta, vilket också innebär att det finns stora möjligheter till att blir en korrekt granskning.

– Det är ingen prestige för oss, kommer det visa sig att vi behöver korrigera någonting kommer vi att göra det. Då kommer jag att föreslå nödvändiga förändringar till förbundsstyrelsen. Vi kan också konstatera att allt som påstås och skrivs inte grundar sig på fakta så av den anledningen kan vi även få en möjlighet att räta ut de frågetecknen.

Sportbladet har på morgonen varit i kontakt med Clas Lundstedt, pressansvarig på DO. Han bekräftar att yttrandet kommit in.

Myndigheten kommer nu att gå igenom yttrandet från SvFF som är omfattande. Clas Lundstedt kan inte säga hur lång tid det tar.

– Men det är ett ganska omfattande material inte säkert gjort i en hanvändning, säger han.

SvFF begär fortsatt att avtalen ska vara sekretessbelagda och inte lämnas ut som offentligt handling, hur ser DO på det?

– Vi har inte hunnit göra den granskningen ännu och kan inte säga hur vi ställer oss till den begäran.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.