Norge en klass för sig i VM-finalen

Uppdaterad 2015-12-21 | Publicerad 2015-12-20

Norge gav aldrig Nederländerna en chans i VM-finalen och de regerande OS- och EM-mästarna är nu också bäst i världen.

Det tackar Sverige för.

Norge fortsätter att dominera damhandbollen. Förra året vann man EM-guld och 2012 blev de olympiska mästare.

I årets VM-final ställdes man mot Nederländerna, helt orutinerade i sammanhanget.

Och rutinen av stormatcherna tog ut sin rätt.

Norge fick en flygande start. Målvakten Kari Aalvik Grimsbø tog nästan allt som avlossades från Nederländerna, samtidigt som den tidigare under mästerskapet så hyllade Tess Wester i Nederländernas mål byttes ut efter en tung start.

"Ska dansa till tidigt i morgon"

En bit in i den första halvleken var skillnaden 15–64 i målvaktsprocent och framåt spelade Norge nära perfekt handboll.

– Jag förstod inte vad som hände, det var total överkörning. Vi bara satt i paus och sa "okej, bara 30 minuter till", säger Norges Nora Mørk i kanal 9.

I halvtid ledde norskorna med elva bollar, en ledning som växte till tretton som mest i den andra halvleken.

Nederländerna hade en bra period och kom upp till 21–26, men det var bara tillfälligt och den norska maskinen vann till slut med 31–23.

– Helt fantastsikt. Nu blir det fest med familj, vänner och tjejerna – till tidigt i morgon. Det ska dansas, säger Mørk.

Bronsmedaljen tog Rumänien hand om efter seger mot Polen med 31–22.

Sverige får lättare OS-kvalgrupp

För svensk del innebär den norska segern att man får en på pappret något lättare kvalgrupp till OS.

Sverige får nämligen möta Polen, Ryssland och Mexiko i kvalet – jämfört med motståndarna om Holland vunnit: Rumänien, Danmark och Uruguay.

Linnea Torstenson tycker ändå att gruppen blir en tuff utmaning:

– Mexiko har jag ingen koll på, men jag hoppas att vi kan avfärda dem ganska enkelt. Polen har vi sett kan rubba många lag, sen trodde jag att Ryssland skulle ta medalj men de har helt fallerat här i VM. Men det är en riktigt tuff grupp, säger hon i kanal 9.

Kvalet kommer att avgöras genom tre matcher på tre dagar den 18–20 mars, de två främsta går till OS.