Dopning till salu – för ett par hundralappar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Gendopning finns redan att köpa på nätet.

För ett par hundralappar kan du beställa hem ett epo-pulver som kan blandas med vatten och sprutas in i kroppen.

– Ja, så enkelt är det, säger H J Haisma, medlem i Wadas expertgrupp inom gendopning.

LÄTT ATT BESTÄLLA. För en ­liten summa kan du b­eställa hem  ett epo-pulver som kan blandas  med ­vatten och sprutas in i kroppen.
Foto: Foto: Carolina Byrmo och Anders Deros
LÄTT ATT BESTÄLLA. För en ­liten summa kan du b­eställa hem ett epo-pulver som kan blandas med ­vatten och sprutas in i kroppen.

Gendopning låter som science fiction. I stället för att spruta in exempelvis epo kan du mixtra med kroppen så att den naturligt producerar mer av proteinet.

Riksidrottsförbundet varnar för att fuskarna redan experimenterar med ”morgondagens dopning”, men beskedet från den nederländske professorn HJ Haisma är mer skrämmande.

Säljs på rea – för 820 kronor

När Sportbladet intervjuar medlemmen i Wadas expertgrupp inom gendopning berättar han att fuskarna inte nödvändigtvis behöver avancerade laboratorium. Det kan räcka med en dator.

– Vem som helst som är tränad i molekylärbiologi kan fuska, för de här generna är spridda över internet. I Nederländerna sa jag till en journalist att du kan finna gener för epo, så han googlade och hittade ett försäljningsställe, säger HJ Haisma.

Vi testar samma sak. Jodå, bara ett par klick bort säljs något som verkar vara gendopning. En variant kostar 3600 kronor, en annan finns på rea för 820 kronor.

Haisma ögnar sajten och nickar. Han betonar att han inte har testat produkterna, men att det är troligt att en idrottare kan höja antalet röda blodkroppar (den så kallade hematokriten) med dess hjälp. Ett sätt är att blanda preparatet i buljong och låta det växa, vilket han menar att många biologistudenter behärskar.

”Proceduren tar en vecka”

En enklare men inte lika effektiv metod är att köpa tio förpackningar á tio mikrogram, blanda med vatten och injicera.

– Proceduren tar uppskattningsvis en vecka. 100 mikrogram borde vara nog för en enskild behandling. Den skulle kunna öka hematokriten något, säger han.

Foto: Foto: University of groningen
Professor HJ Haisma, ­medlem i Wadas expertgrupp inom gendopning.

Wada säger sig vara fuskarna hack i häl. De kunde för tio år sedan inte testa för gendopning alls, nu är metoderna tillräckligt förfinade för att spåra användande en eller två veckor bak i tiden.

För toppidrotten är problemet inte att någon skulle försöka köpa genen för epo online, utan mer avancerade experiment utifrån liknande principer. Genterapi är en del av framtidens – rentav dagens – sjukvård, men att den kan bli ett vapen för fuskande idrottare är tveklöst, om du frågar HJ Haisma. Särskilt de som har en stor stödapparat i ryggen.

– Personligen tror jag att folk som tar den här sortens dopning får hjälp av någon med mer kunskap. Och genen kommer att vara aktiv ett par månader. Om du ökar aktiviteten i genen gentemot din vanliga nivå med fem procent går hematokriten upp långsamt och fortsätter att vara hög en lång period, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN