Hjälpen som ska höja Bengtsson: ”Aldrig varit så intensivt”

Publicerad 2021-08-02

Angelica Bengtsson.

Inför OS var hon rädd för att tävla.

Nu har Angelica Bengtsson hittat rätt – mycket tack vare specialanpassad psykologhjälp.

– Det är på en helt annan nivå än tidigare, säger stavhopperskan.

Efter Bauhausgalan i början av juli var hon skärrad. Tränaren Gustaf Hultgren hade – tillsammans med Michaela Meijer och Yannick Tregaro – varit med om en allvarlig bilolycka. Angelica Bengtsson kände plötsligt att stavhoppningen var obehaglig.

– Jag blev lite nojig. Jag blev rädd om livet. Det har med olyckan att göra. Men för varje dag tror jag det kommer gå över.

En månad senare är det dags för den ”viktigaste tävling i livet”, som hon själv uttrycker det. Men är hon redo för den mentala och fysiska utmaning som ett OS innebär?

– Jag var rädd för att skada mig. Man vill inte göra det inför ett OS. Men nu är vi ju på plats.

”Jobbat hårt med psykolog”

Ett av skälen är den särskilda psykolog som Bengtsson arbetat med i Tokyo.

– Vi har jobbat väldigt hårt med en psykolog. Han har varit med på träningspassen för att vara säker på att det inte är något som hindrar mig.

Vad har ni jobbat med?

– Han har pratat med mig efter varje stavhopp. Frågat mig hur det känns, pushat mig. Satt mig i mentala situationer som är lite för jobbiga, så har jag fått lära mig att hantera det. Han har också kommit med praktiska tips om hur man hanterar kemin som sker i blodet och så. Det har känts väldigt bra.

”Då var jag nervös under tävlingen”

Bengtsson berättar att hon tagit hjälp av psykolog tidigare.

– Men det här är på en annan nivå än tidigare. Det har mest varit lite smått då. Så här intensivt som man kan göra här går nog inte att få till annars.

28-åringen behöver hantera sin nervositet, menar hon. Det har hon inte alltid lyckats med.

– Som i Rio-OS. Då kände jag att jag var nervös under tävlingarna. Annars har jag känt mig nervös inför, men under brukar jag veta vad jag håller på med. Men i Rio var jag nervös även på plats. Det går egentligen inte att öva på ett OS, men nu har jag ändå varit med två gånger tidigare.

Vad har du för förväntningar på OS?

– Att nå finalen. Gränsen är högre än mitt säsongsbästa, men jag har hoppat över den höjden flera gånger i livet. Jag har ett självförtroende om att jag absolut har den nivån i mig. Jag kommer börja med att ta det här kvalet som den viktigaste tävlingen i mitt liv.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Se hela OS i Tokyo på discovery+