”Kvinnliga kollegor bedöms hårdare och på fler punkter”

Publicerad 2016-04-15

70 procent har varit utmattade eller utbrända

Sömnsvårigheter, sömnrubbningar, yrsel, illamående, hjärtklappning, minnesrubbningar, migrän och tryck över bröstet.

Sju av tio kvinnliga sportjournalister i etermedia som svarat på Sportbladets enkät uppger nu att de haft utmattningssymptom eller varit utbrända.

– Kvinnliga kollegor bedöms hårdare och på fler punkter.

Sporten är en mansdominerad värld – även bland de som bevakar idrotten från sidan. Det medför att kvinnliga reportrar tydligare sticker ut och, enligt deras egen uppfattning, bedöms hårdare.

I den enkät Sportbladet genomfört med en betydande del av Sveriges kvinnliga sportjournalister i etermedia svarar 70 procent att de haft eller har utmattningssymptom.

– Utan siffror eller fakta så är min upplevelse att det är vanligare bland kvinnliga kollegor. Kvinnliga kollegor bedöms hårdare och på fler punkter. Du ska kunna mer, se bättre ut och bevisa dig mer än dina manliga kollegor. Det medför en annan press och stress. Därmed inte sagt att sportjournalistiken är ett fridfullt sammanhang för manliga kollegor. Det är ett utsatt yrke och stöttningen för sportjournalister borde vara bättre. För kvinnor och män, psykiskt och mentalt, säger en av de som svarat anonymt.

Press inifrån

En annan uppger att pressen också kommer inifrån.

– Min känsla är att det är något vanligare bland kvinnor. Jag tror kvinnor i den här branschen har väldigt höga krav på sig själva, kanske delvis på grund av att vår roll och framför allt vår sportkunskap tenderar att oftare ifrågasättas.

Med de sociala medierna kommer domen nu också både snabbare och mer konkret. Vem som helst kan recensera vem som helst på ett ögonblick. Inte helt sällan i affekt beroende på till exempel hur det egna laget presterat i den aktuella matchen.

En av profilerna som svarat på enkäten ser också en skillnad på hur branschen hanterar kvinnor och män.

– Jag tror att det fortfarande finns chefer som tycker att kvinnor generellt är svagare och orkar mindre, men att det snarare är så att kvinnorna säger till i tid innan de försöker lindra symptomen med till exempel alkohol eller tabletter. Jag tror att ett stort problem är att det finns en känsla av att det finns så få platser för en kvinna att slå sig in på en sportredaktion och att de tenderar att sätta stopp för för hög arbetsbelastning för sent på grund av detta. Att man måste visa sig tuff för att få vara kvar och då är det lättare att det går för långt med utmattning och liknande.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln