Fler ryssar överklagar – förhör i morgon

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

169 OS-klara ryska idrottare kan fortfarande bli fler.

Ytterligare 32 ryssar gör ett sista försök att vara med i OS och överklagar sina dopningsavstängningar till Idrottens skiljedomstol Cas.

Bland de som nu överklagar finns OS-guldmedaljörerna Viktor Ahn, skridsko, och Anton Sjipulin, skidskytte, samt skidvärldsmästaren Sergej Ustiugov. Även om de inte har blivit dömda för dopningsbrott anser Internationella olympiska kommittén IOK att de inte är tillräckligt "rena" för att få delta i Pyeongchang.

Cas uppger att man troligen ska hålla förhören i morgon, två dagar före OS-invigningen i Pyeongchang. Men även vid friande domar är chansen till OS-start liten, skriver nyhetsbyrån AFP.

Så sent som i går stoppade IOK tretton ryska aktiva och två ledare från OS – trots att de friats från dopningsbrott av Cas. De tretton ingår i gruppen av 43 ryska idrottare som i december stängdes av på livstid från OS för dopningsbrott i samband med Sotji-spelen 2014.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev hävdar att IOK genom avstängningarna försöker skada landet politiskt.

"IOK:s expertpanel har tagit ett skamligt beslut. Beslutet är orättvist, olagligt, omoraliskt och politiskt laddat", skriver Medvedev på Facebook.

Den stora dopningsskandalen i Sotji har också lett till att Ryssland som nation är avstängt från OS i Pyeongchang. Men 169 ryssar har fått klartecken att tävla under neutral flagg som OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).

Skridskostjärnan och OS-guldmedaljören Viktor Ahn överklagar sin avstängning för att få vara med i OS i Pyeonchang. Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Skridskostjärnan och OS-guldmedaljören Viktor Ahn överklagar sin avstängning för att få vara med i OS i Pyeonchang. Arkivbild.
Publicerad: