Storklubbarnas besked till nya regeringen

Vill ha lägre skatter och behålla 51-procentsregeln

Publicerad 2022-10-17

Den nya regeringen vill stärka svensk fotboll och ishockeys konkurrenskraft.

Men det är oklart hur.

Så Sportbladet frågade toppklubbarna.

Tre teman återkom i svaren: lägre skatter, satsning på breddidrotten och orörd 51-procentsregel.

Följ ämnen
AIK Fotboll

När Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) presenterade den gemensamma överenskommelsen Tidöavtalet som ska lägga grunden till att Kristersson röstas fram som statsminister på måndag fanns idrotten med som en punkt.

Under rubriken ”Reformer som ska genomföras i projektet” på avtalets sista av 62 sidor finns punkten:

”Ett projekt ska genomföras för att stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn”.
Regeringen kommer inleda ett särskilt projekt för högstaligornas konkurrenskraft”.

Vad det kommer vara i praktiken och landa i vet ingen från politiskt håll ännu.

PLUS: Bank: Vem tror att de som styr kommer att låta det fortsätta så här?

Skatterna återkommer

Sportbladet ställde frågan till flera av Sveriges största elitklubbar om vad som skulle kunna göras för att förbättra deras konkurrenskraft.

– Jag vet inte riktigt vad de (nya regeringen) har tänkt sig. Skattelättnader för spelarna är väl kanske en möjlighet. 

– Men just i dag tycker jag att vi i Djurgården är med bra och konkurrerar internationellt…, säger klubbens VD Henrik Berggren dagen efter att hans Dif besegrat belgiska Gent med 4–2 i Conference League och kvalificerat sig för slutspelet.

Dif-duon Henrik Berggren och Bosse Andersson.

Några synpunkter återkommer hos klubbledarna.

– Det finns länder med mer gynnsamma skattesatser för spelare och tränare. I Sverige behöver vi ett system för vår expertskatt som är enklare, mer enhetlig och med bättre förutsättningar för att konkurrera, säger Malmö FF:s VD Niclas Carlnén.

– Det blir ju så att finska spelare kommer till Sverige för att det blir ett bra skatteupplägg här och svenska spelare åker till Finland av samma orsak. Att man har ett sånt system mellan länderna känns märkligt, säger Luleå Hockeys VD Stefan Enbom.

– Jag kan också tycka att man kan se över skatteregler för att öka attraktionskraften kring att få unga lovande spelare att vilja stanna längre i Sverige, säger Manuel Lindberg, VD i AIK Fotboll AB.

Breddidrotten viktigt för toppen

Flera av klubbarna betonar också vikten av goda förutsättningar för breddidrotten med ekonomiskt stöd och anläggningar för att ge en stark spets och toppidrott.

Några betonar en av svensk idrotts grundstenar som man vill behålla oförändrad – 51-procentsregeln, som gör att idrottsklubbarna alltid till en majoritet styrs och ägs av medlemmarna.

Stefan Enbom.

– Vi vill fullt ut vara en medlemsstyrd förening och har valt väldigt tydligt att inte bolagisera vår elitverksamhet, säger Stefan Enbom i Luleå Hockey.

– Vi i Djurgården är inte intresserade av att titta på och ändra 51-procentsregeln. Vi är stolta över vår föreningsmodell, säger Henrik Berggren.

PLUS: ”Inga supportrar – huliganer som vill ha kaos”

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.