Nils van der Poel

Nils van der Poel ska visa all träning – vill inte bli överlägsen

Av: 

Erik Karlsson

Nils van der Poel.
Nils van der Poel.

SPORTBLADET

Skridskovärlden undrar hur Nils van der Poel, 25, kunde gå från tävlingspaus och värnplikt till världsrekordhållare på två år.

Den svenska skridskostjärnan säger att han kommer offentliggöra all sin träning efter OS – för att han vill inte bli för överlägsen.

– Det skulle ha ihjäl vår idrott, säger han.

På 12.32,95 avverkade Nils van der Poel 10 000 meter skridsko, skrev in sig i den svenska idrottshistorien och lämnade en hel skridskovärld med en fråga: hur gick det där till?

Svaret har sipprat ut stegvis. Ett pussel utan alla bitar.

De två tävlingsfria åren har inneburit en närmast unik mängd träning på över 1 000 timmar med några riktig kraftprov insprängda. Samtidigt stod van der Poel bara 18 timmar på tävlingsskridskorna inför VM.

Just att välja bort är ironiskt något som volymträningsextremen Nils van der Poel tror skiljer honom från många andra i världseliten.

”Kör ingen bålträning”

– Jag bedriver inte så mycket olika typer av träningsinriktning. Nu är det mängdperiod, sen kommer en tröskelperiod och sedan en skridskoperiod där vi fokuserar helt på att åka skridskor så fort och mycket som möjligt. Sen lämnar jag allt annat som har med styrka, snabbhet och spänst att göra. Jag har till exempel helt utelämnat specifik bålstabilitetsträning.

– All träning vi bedriver är på bekostnad av vila eller annan träning så då prioriterar vi att bli bra på den träning jag bedriver.

Hur nyfikna är resten av skridskovärlden?

– Det varierar nog. Men vissa är väldigt, väldigt nyfikna.

Och nu har Nils van der Poel, som redan blivit misstänkliggjord för dopning, lovat att ”öppna böckerna”. Men först efter OS.

– Fram till dess ska jag försöka hålla lite hemligheter.

– Men jag tycker det vore tråkigt om skridskosporten gick dithän där man ser andra idrotter. Där några få vinner alla tävlingar med väldigt stor marginal. Det skulle ha ihjäl vår idrott. Jag tror det blir bättre att vi delar med oss så mycket som möjligt så toppnivån blir jämn och spännande.

När det äntligen kommer någon utanför Nederländerna och vinner så ska du dela med dig till dem?

– Ja, jag tror man måste genomsyra sin samtid med det man vill att den ska bli, man måste ta första steget.

Tränaren Johan Röjler och van der Poel.

Tränade 40 timmar

Pressträffen i Åre där Sportbladet pratar med Nils van der Poel omgärdas av två långa träningspass. När träningsloggarna blir offentliga i mars 2022 är det frågan om någon är så sugen på att kopiera van der Poels mängdupplägg.

– För tre veckor sedan gjorde jag en träningsvecka med Tove Alexandersson där vi hetsade varandra litegrann och kom upp i 40 timmar på sex dagar. Efter det insåg jag att det går att träna mer än man tror. Jag låg i snitt på 27,5 timmar tidigare men nu har jag gjort 33 timmar i två veckor. Än så länge känns det jättebra. Det jobbiga blir när det känns alldeles för lätt och man måste göra 36 timmar... Men det får vi hantera då, säger Nils van der Poel.

I den här lågintensiva volymträningen, har du några referensvärden? Vet du om du är bättre i år än i fjol?

– Ja i viss mån. Jag har bra koll på mina cykelvärlden, de är lätta att mäta med effektmätare.

Kommer krävas världsrekord

Är du bättre nu än i fjol?

– Ja det är jag. Eller jag är i alla fall bättre på att cykla i maj i år än jag var i maj 2020. Sen är det inte säkert att det är nyckeln till att vara snabb på skridskor i februari, men vi tror det.

Hur mycket tror du det är möjligt att kapa världsrekordet?

– I jämförbara förhållanden tror jag jag kan åka i alla fall fem sekunder snabbare. På höglandsbana kanske tio sekunder snabbare – om allt går enligt plan.

Det kommer krävas ett nytt världsrekord för att vinna OS?

– Ja, det är min uppfattning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

"Jag hade misstänkt mig själv för dopning"

ÄMNEN I ARTIKELN

Nils van der Poel

Skridskor

Tove Alexandersson