Nilsson långt efter i kaosartad sprint

Av: Anna Rydén, Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Efter ett kaosartat lopp slutade Stina Nilsson på 13:e plats i sprinten i Östersund.

Själv snubblade hon på en matta och körde fel på upploppet.

– Det är väldigt glatt, man bara for egentligen. Det var tur att jag hann till mål, säger hon.

Stina Nilsson gjorde sina första tävlingar som skidskytt för drygt en månad sedan i Idre.

Då blev det en inledande elfteplats efter tre bom i sprinten.

I Östersund i dag blev resultatet liknande, men på ett väldigt krävande underlag.

– Det väldigt hårt och isigt. Det var många av tjejerna som var ute i skogen, så jag tror det var många som slet med att få till åkningen idag. Inklusive mig.

”Ingen katastrof”

Stina Nilsson sköt två bom i det liggande skyttet och två i stående, fyra totalt, och slutade på 13:e plats, 1,45 bakom segraren Sara Andersson.

– Det är ingen katastrof men jag är inte riktigt nöjd med genomförandet. Det kändes inte riktigt som att jag hade koll på skotten och det hände redan på inskjutningen, att det var lite spritt och jag visste inte riktigt hur jag skulle skruva. Det för med sig en osäkerhet in och det vill jag inte känna, säger hon om skytteinsatsen.

För Nilssons del blev avslutningen av loppet stökig. Först snubblade hon över en matta när hon var klar med sista skyttet och sedan körde hon fel väg mot upploppet och fick gena tillbaka.

– Det var egentligen bara att samla ihop sig och ta sig ut i spåret, säger hon om det lilla fallet.

Vill ha plats i IBU-cupen

I loppet, som fungerar som en uttagningstävling, startade 20 åkare som jagar en plats i IBU-cupen och världscupen.

Själv hoppas den nyblivne skidskytten att hennes resultat kan ge en plats i IBU-cupen, något som förbundet meddelar på tisdag.

– Jag hoppas på att det jag gjort hittills ska ge en plats där. Men det ska köras om det och jag får se hur landslaget tänker. Jag vill jättegärna åka om jag får chansen.

Truppen tas ut på tisdag och Anna Maria Uusitalo som är sportchef för skidskytteförbundet är positiv kring Nilssons chanser att ta en plats.

– Ja, det är klart att hon kan bli aktuell dit. Vi kommer kolla på racet imorgon också och sen ta ut tuppen. Vi kollar på helheten och detaljer. Så får både det som hände idag och det som händer imorgon väga in tillsammans med det vi sett tidigare, säger hon till Sportbladet.

Sara Andersson vann tävlingen före Ingela Andersson. Världscupmeriterade Emma Nilsson och Elisabeth Högberg slutade fyra respektive sexa.

Högberg var rejält missnöjd efter tre bom i det stående skyttet och vittnade också om ett kaosartat lopp där hon åtminstone lyckade stå på benen.

– Det är isigt så det är många som har kört omkull. En del kommer in med gevären förstörda och en del med skidorna i tre delar. Jag klarade mig så det var skönt.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN