Stadens största

PRESENTERAS AV

Stadens största del 5: Halmstad

Vem är din stads största fotbollsspelare?

Erik Niva och Linn Nordström har tillsammans med fotograf Pontus Orre gett sig ut på en resa för att utse ”stadens största”. 

I dag har de kommit till Halmstad.

Halmstad har haft många fina fotbollsspelare genom åren. När Erik Niva nu ska utse ”stadens största” är det egentligen tre namn som sticker ut. Men två av spelarna är diskvalificerade.

Publikfavoriten Sigge Johansson som var med och vann klubbens två första SM-guld 1976 och 1979 är uppvuxen i Gnosjö och fick sin fotbollsfostran i Småland. Så ”Sigge Cirkus” kan det inte bli.

Mr Halmstad, Stig Nilsson, som byggde upp hela föreningen och som räddade och rattade den i årtionden hade kanske varit det mest givna valet, men han är från Malmö och spelade tre allsvenska matcher för den klubben. Så han är inte heller bli aktuell.

Då finns det egentligen bara ett namn kvar. Även han är visserligen född i Skåne, men kom till Halmstad som barn och fick sin fostran i klubben – Fredrik Ljungberg.

Här växte ”stadens största” i Halmstad upp.
Här växte ”stadens största” i Halmstad upp.

Linn Nordström och Erik Niva besöker ”det lilla pittoreska pepparkakskvarterat” där Fredrik Ljungberg växte upp och sköt sönder rutor på föräldrarnas och grannen garage.

Hans första pojklagstränare såg potentialen tidigt. ”Om inte den här killen kommer att spela i landslaget vem ska då göra det”, ska han ha sagt när Ljungberg var i åttaårsåldern.

Och den största fotbollspelaren Halmstad har fostrat fick onekligen en minst sagt lyckad karriär.

De har utsetts till Stadens största

Solna/AIK: Kurt Hamrin

Norrköping: Ove Kindvall

Borås/Elfsborg: Stefan Andreasson

Listerlandet/Mjällby: Sven-Bertil Andersson

Halmstad: Fredrik Ljungberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.