Målkungens passning: ”Synd att det var sista”

– En fantastisk arena, säger tvåmålsskytten efter 6–4-segern mot Bollnäs.

Här ser du alla matcher i elitserien

Nästa säsong väntas Bollnäs GIF flytta in i bandyhallen som just nu byggs i staden. Det klassiska mötet med Edsbyn på lördagseftermiddagen var därmed det sista elitseriederbyt som spelades på Sävstaås IP, som har varit Bollnäs hemmaplan sedan 1973.

Det slutade som så många gånger förut: med Jonas Edling i en huvudroll.

Edsbyns bäste målskytt genom tiderna, med en bit över 600 fullträffar för klubben, sköt först 2–1 på hörna i en första halvlek som var jämn och slutade 3–3.

Bara några minuter in i andra halvlek fick Ere Verhelä chansen att skjuta 4–3 till Bollnäs från straffpunkten. Straffen räddades dock av Henrik Karlström.

Edsbyn ökade – efter Bollnäs straffmiss

Efter den sekvensen gick Edsbyn sedan ifrån – bland annat genom att Jonas Edling från nära håll sköt det tunga 5–3-målet i 60:e minuten.

– Det känns riktigt gött att tvåla dit dom här och få två pinnar med sig hem, säger han till Sportbladet Play – och skickar sedan en passning till ärkerivalen.

– Det är synd att det var sista (derbyt) här. Vi trivs bra här. Det här är en fantastisk arena.

Symptomatiskt att det är just du som skjuter hem sista derbysegern på Sävstaås?

– Ja, jag vet inte... Det är så det ska vara, säger Edling med ett leende och hyllar insatsen efter paus.

– Andra halvlek är bra tycker jag. Vi sätter mer tryck i grejerna och då åker vi ifrån dom.

”De är starkare”

Hemmalagets försvarare Marcus Persson stod för två hörnmål och nämner straffsituationen som en av nyckelsekvenserna i derbyt.

– Man vet aldrig var det tar vägen om vi sätter straffen för 4–3. Men vi får inte till det i andra. De är starkare över 90 minuter, säger Persson – som fastställde slutresultatet med sin 4–6-reducering i slutminuterna.

På Studenternas i Uppsala stod Hammarby för en stark vändning mot Sirius som har öppnat serien starkt. Bajen låg under med 0–2 när en halvtimme återstod. Efter att Kasper Milerud och Pontus Nordenfors reducerat och kvitterat klev David Brodén fram som stor matchvinnare med sitt 3–2-mål i femte (!) tilläggsminuten.

I Söderhamn stod även Broberg för en stark vändning hemma mot Sandviken. SAIK ledde med 3–1 efter en halvtimme, men bland annat genom fyra mål av skyttekungen Martin Söderberg kunde Broberg vrida tillbaka och vinna med klara 7–4.

Fyra mål stod även ytterhalven Tobias Nyberg för när guldkandidaten AIK sänkte Tellus med odiskutabla 7–0.

För succélaget Motala blev det säsongens andra förlust när Vetlanda blev för starka hemma i Hydro Arena. Skyttekungen Joakim Andersson stod för två mål och en assist i 5–2-segern.

I toppmötet mellan Villa Lidköping och AIK i damernas elitserie vann regerande mästaren Villa med 4–2. Skyttedrottningen Tilda Ström gick mållös från matchen medan mittfältsstjärnan Ida Friman stod för två fullträffar.