”Barnen kan uppnå vad de vill – även efter ett krig”

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Judostjärna tog Kosovos första OS-guld

Foto: ALL OVER PRESS

RIO DE JANEIRO. Judostjärnan Majlinda Kelmendi nöjde sig inte med att bära Kosovos fana vid invigningen.

I natt tog hon landets första historiska OS-guld.

– Jag är så lycklig för min skull, för min tränare, för alla i mitt land, jublar 25-åringen.

Majlinda Kelmendi kom till Rio de Janeiro med ett tydligt mål. När hon besegrat italienskan Odette Giuffrida i finalen i damernas 52-kilosklass och stod med en guldmedalj runt halsen hade hon nått det.

– Jag är så lycklig, men ärligt talat kom jag hit för guldmedaljen. Samtidigt är det helt galet. Ja, det är enormt, säger hon.

Fullvärdig OS-medlem 2014

25-åringen har samlat på sig två VM-guld och tre EM-guld sedan 2013 och visste att hon kunde bli en vinnare igen. Den här titeln är dock större än alla andra eftersom Kosovo deltar i OS för första gången.

Landet förklarades självständigt från Serbien 2008, men det dröjde till 2014 innan IOK, Internationella olympiska kommittén, välkomnade Kosovo till OS-familjen.

Kelmendi, däremot, har varit med i OS tidigare. Hon blev nia i London 2012, då hon tävlade för Albanien.

”Kan uppnå vad de vill”

När Majlinda Kelmendi mötte pressen efter det historiska guldet klargjorde hon att det inte bara tillhörde henne.

– Jag är så lycklig för min skull, för min tränare, för alla i mitt land. Det här guldet betyder mycket, speciellt för barnen. I Kosovo ser de mig som en hjälte, och jag har just bevisat för dem att att de kan uppnå det de vill, även efter ett krig. Vill de bli olympiska mästare kan de bli det. Det spelar ingen roll att vi kommer från ett litet, fattigt land, säger Majlinda Kelmendi.

Publicerad: