Palicka räddade Sverige i sista sekunden

Uppdaterad 2019-01-17 | Publicerad 2019-01-16

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Sverige hade en fyramålsledning med drygt tre minuter kvar – men det blev en rysare mot Qatar.

Då stod Andreas Palicka för en jätteräddning i sista sekunden.

– Det hade känts för jävligt att tappa poäng här – inför den här kulissen, säger målvakten.

Sverige har redan säkrat en plats i mellanrundan i handbolls-VM efter tre raka segrar. Men eftersom lagen tar med sig poängen mot de två andra lag som också går vidare stod mycket på spel mot Qatar.

Sverige fick dock en tuff första halvlek. Hade det inte varit för Andreas Palicka hade Qatar haft en större ledning än 11-10 i paus.

Zachrisson sjumålsskytt

I andra halvlek var det Mattias Zachrisson och Lukas Nilsson som höll Sverige kvar i matchen. När Zachrisson gjorde sitt sjunde mål i matchen gick Sverige upp i ledning med 18-17.

Det såg ut att bli vändningen för Sverige som gick ifrån till en fyramålsledning med tre och en halv minut kvar. Men efter svenskt slarv släpptes Qatar in i matchen igen och Sverige hade bara ledningen med 23–22 med minuten kvar.

”Gick precis i fällan”

Qatar fick en sista chans, men Palicka stod för en jätteräddning i sista sekunden. Segern betyder att Sverige får med sig minst två poäng till mellanrundan. Det kan bli ytterligare två vid seger mot Ungern i morgon.

– En ren reflex. Bollen en bit ovanför marken så jag har bra kontroll på den, säger Palicka och fortsätter:

– Det är ingen bra landskamp i dag, men bra att vinna även när vi är dåliga. Det hade känts för jävligt att tappa poäng här – inför den här kulissen.

Lukas Nilsson, som Claes Hellgren jämförde med Nikola Karabatic, tyckte att Qatarspelarna var väl förberedda.

– Vi gick i fällan och har problem mot deras 3-3-försvar. Men vi trodde på oss själva hela vägen, säger han.