Publicerad 2020-01-17

MALMÖ/STOCKHOLM. Portugal körde över Sverige i måstematchen i handbolls-EM.

Nu är chansen till medaljer nästan helt borta.

– Vi ber om ursäkt. Vi skäms. Det här ska inte få hända, säger Lukas Nilsson.

Det svenska försvarsspelet kunde inte få stopp på EM:s stora skrällgäng. Anförda av Joao Miguel Ferraz och Fabio Magalhaes tog portugiserna kommandot om matchen en bit in i första halvlek. I paus låg Sverige under med 12–15.

– Vi behöver få bättre träff i försvarsspelet, särskilt i mitten, konstaterade förbundskapten Kristján Andrésson

Andreas ”Stycket” Nilsson gjorde vad han kunde offensivt i början av andra halvlek med mål och fixade utvisningar men Portugals effektiva spel med uttagen målvakt fortsatte ge resultat och Sverige kom inte närmare.

Rasade ihop i andra

I stället rasade matchen ifrån det svenska laget under mitten av slutakten när Portugal gick från 19–16 till 25–18 och från det kunde Sverige aldrig hämta sig.

Till slut skrevs segersiffrorna till närmast chockartade 35–25 för portugiserna. Den tangerat största förlusten i EM-sammanhang någonsin.

”Total kollaps”

Lagkapten Jim Gottfridsson var riktigt besviken.

- Man vill be om ursäkt till varenda en som var här. Så här får det inte se ut, säger han.

Andreas Nilsson var brutalt ärlig mot lagets prestation:

– Vi hade en plan, men det här är en total kollaps, säger han i TV6.

”Utspelade i allt”

Förbundskapten Kristján Andrésson:

– Vi är helt chanslösa. Den här matchen visar att Portugal var mycket starkare. Vi är utspelade i allt från coachning, kvalitet och energi på plan. Det är naturligtvis en väldigt stor besvikelse för mig.

Förlusten innebär att Sverige fortsatt står på noll poäng i mellanrundan där bara två av sex lag går vidare till semifinalerna. Leder gör Norge och Slovenien på fyra poäng där Sverige dessutom har nackdel av inbördes möte-förlust mot Slovenien. Den absolut sista chansen att skaka liv i turneringen kommer på söndagen då Sverige möter just Norge – som slog Portugal i gruppspelet.