Motorsport

”Sexfaldig världsmästare eller rookie – spelar ingen roll”

Av: 

Anna Andersson

Lewis Hamilton – alltjämt mannen att slå i F1.
Lewis Hamilton – alltjämt mannen att slå i F1.

SPORTBLADET

BARCELONA. Lewis Hamilton jagar ännu en seger, ännu ett rekord och ännu en titel. Men han är inte ensam.
Bakom honom väntar fyra förare på att bryta hans dominans.

– Det spelar mig ingen roll vem jag slåss mot, en sexfaldig världsmästare eller en rookie. Det är sak samma, deklarerar Max Verstappen.

– För mig handlar det bara om att vinna.

Nästan fyra månader försenad startar F1 nu sin säsong, med åtta lopp i Europa. Vad som händer därefter är inte klart och ingen kan än så länge svara på hur många lopp VM kommer att innehålla i år. Säsongen 2020 som skulle ha blivit den sista innan en stor regeländring blir oerhört oviss och den stora förändringen har skjutits upp till 2022.

– Jag hoppas att detta är en chans för mig att slåss om mästartiteln, säger Max Verstappen, Red Bull.

– Men det är svårt att säga. Det enda jag vet nu är att vi ska göra allt vi kan för att ta upp kampen. Mercedes är fortfarande teamet vi ska slå, för de har dominerat så länge.

”Kommer stå mellan mig och Lewis”

Mercedes har dominerat sporten sedan den stora regeländringen 2014. Sedan dess har teamet vunnit närmare 75 procent av alla tävlingar som körts och Lewis Hamilton har vunnit fem VM-titlar på sex säsonger - men i takt med att samtliga stall har fått arbeta under i stort sett ett och samma reglemente har också förhållandet mellan teamen förändrats. Under säsongen 2014 vann Mercedes 17 av 19 lopp, 2016 19 av 21, men 2019 släppte teamet ifrån sig sex GP-segrar under en säsong. Mellan fjolårets säsong och årets premiär har det inte gjorts några tekniska förändringar på bilarna vilket gör att de jagande teamen har haft möjligheten att komma allt närmare Mercedes och deras storstjärna. Britten är inte längre en given världsmästare.

Trots att han har vunnit VM fyra år i rad.

– Kampen kommer säkerligen att stå mellan mig och Lewis, men det kommer att vara flera förare som är med i den fajten. Sett över hela säsongen lär det vara förare från tre team som slåss om segrarna och titeln. Lewis är en av dem, förhoppningsvis är jag också det, säger Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas får alltjämt finna sig i hierarkin bakom Lewis Hamilton i Mercedes.

Verstappen räknar bara segrar

Finländaren går in på sitt fjärde år som teamkollega till Hamilton, men hittills har han inte kunnat konkurrera med britten under en hel säsong. Även om de båda förarna har haft samma material är det britten som har haft övertaget Han har varit jämnare och lyckats prestera som bäst när det gällt som mest. Inför 2020 hävdar britten att han tagit sin utveckling ytterligare ett steg till och via sociala medier har han påtalat för sina konkurrenter att han kommer att vara en maskin 2020.

– Han kommer alltid att vara en stor utmaning, han har uppnått väldigt mycket under sin karriär och han vill uppnå ännu mer. Inget snack om det, men jag är också väldigt hungrig, jag vill också uppnå mina mål. Samtidigt föredrar jag att inte snacka utan låta min prestation på banan tala för sig själv, förklarar Bottas.

Vid sidan av Valtteri Bottas är det ytterligare tre förare som jagar en VM-titel. Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel som nu gör sin sista säsong hos Ferrari, samt de två 22-åringarna Charles Leclerc i Ferrari och Max Verstappen i Red Bull.

– För mig spelar det ingen roll vem jag slåss mot så länge vi slåss om förstaplatsen. Det spelar ingen roll om det är en rosa bil, en silverfärgad bil eller en röd som vi slåss emot. Det spelar ingen roll om det är en sexfaldig världsmästare eller en rookie som jag kämpar emot, säger Max Verstappen bestämt.

Red Bulls Max Verstappen, sammanbitet fokuserad: ”Handlar bara om att vinna.”

Han rör inte en min när han uttalar orden utan tittar stint rakt fram, som om han vill understryka att han faktiskt struntar i vem hans motståndare är. Att han vill påtala att det enda som gäller är hans eget mål.

– För mig handlar det bara om att vinna. Det är det som teamet är här för, det är därför jag är här. Det är det enda som har någon betydelse. Därför hoppas jag att vi kan vara med och konkurrera längst fram i fältet redan under de första racen den här säsongen, säger han och vidhåller att han struntar blankt i om han petar ner Lewis Hamilton från tronen efter fyra raka titlar eller betvingar någon annan förare i en avgörande duell om mästerskapet.

– Möjligen spelar det någon roll i just det ögonblicket, men efter tio år när jag ser tillbaka på min karriär som kommer jag inte at bry mig om ifall jag kämpade mot en rookie eller en världsmästare. Jag bryr mig verkligen inte. För mig handlar det bara om att vinna.

Red Bull med uppdaterad motor till premiären

Red Bull har gjort en målmedveten satsning för att ta sig tillbaka till toppen. 2018 inledde systerteamet Toro Rosso (numera Alpha Tauri) ett samarbete med motortillverkaren Honda, ett år senare fick Red Bull fabriksstöd av den japanska tillverkaren och samarbetet inleddes med att Max Verstappen tog en pallplats i premiären. Han vann sedan en historisk seger i Österrike och krönte den historiska segern med det snabbaste varvet. Det var ett bevis på att Red Bull efter ett par års sökande hittat en motorleverantör utvecklas tillsammans med. Inför årets premiär, som innebär två lopp på Red Bulls hemmabana i Österrike, har Honda uppdaterat motorn och nu står de båda parterna redo att inleda säsongen som ett toppteam.

– Vi har förbättrat bilen i varje aspekt, den känns bra, vi har kunnat göra de förändringar som vi velat och motorn har tagit ett steg framåt, säger Verstappen.

Han är övertygad om att teamet har det som krävs för att kunna ta sig tillbaka till tronen. Redan i år.

– Om du inte har elden i dig, om den inte brinner och du inte tror att det är möjligt, säger Max Verstappen.

– Då kan du lika gärna stanna hemma.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Ferraris krisdrag inför F1-premiären

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Max Verstappen

Lewis Hamilton

Valtteri Bottas