Talar ut om tiden i ökända gruppen: ”Skar mig”

Publicerad:

SPORTBLADET

Mary Cain var världens största löpartalang när hon slutade skolan för att bli en del av Alberto Salazars Nike Oregon Project.

Efter att den världsberömda träningsgruppen krossats i en dopningsskandal berättar den forna supertalangen om en tidigare okänd, mörk sida av träningsgruppen.

– Jag hade självmordstankar, jag skar mig själv – men ingen gjorde något, säger Mary Cain till New York Times.

Nu är Alberto Salazar bespottad, avstängd i fyra år och hela friidrottsvärldens paria efter att USADA gått till botten med uppgifterna om att han använt otillåtna metoder i Nikes storsatsning på en löpargrupp vid företagets bas i Oregon.

Annat var det 2013 när Mo Farahs dåvarande tränare tog kontakt med en 17-årig Mary Cain. När han sa att hon var ”den största talang som han någonsin hade sett” tvekade hon inte utan hoppade av college för att skriva på för Nike.

Och visst, Alberto Salazar talade nog sanning när han sa det.

2013 hade Mary Cain, 17, blivit historisk fler gånger än någon höll räkning på. Hon slaktade flera decennier gamla amerikanska high school-rekord redan som förstaårsstudent, blev yngst någonsin i USA att gå under två minuter på 800 meter och som kronan på verkat tog hon sig in i VM-laget på 1500 meter. Väl där blev hon yngst genom alla tider att ta sig till finalen – där hon blev tia i loppet Abeba Aregawi vann.

”Blev misshandlad”

Men flytten som skulle göra henne till bäst i världen höll i stället på att ta livet av henne, berättar hon nu för New York Times.

– Jag blev emotionellt och fysiskt misshandlad i ett system som Alberto Salazar tagit fram och som stöttades av Nike, säger hon.

Det började direkt när hon kom till gruppen. Trots att (den helt manliga) ledarstaben inte hade en enda dietist fokuserade Salazar på att Cain behövde gå ner i vikt. Offentliga invägningar inför gruppen och utskällningar om man inte nådde målet på 52 kilo bröt ner Mary Cain.

Dessutom fick vikthetsen i samband med hårdträning rena fysiologiska konsekvenser. Menstruationen upphörde helt under tre år vilket också, enligt Cain, påverkade hennes skeletthälsa.

– Jag bröt fem olika ben under den här tiden, säger hon.

Till slut säger Cain att hon började fundera på att ta livet av sig.

– Jag var så rädd, så ensam och så instängd. Jag började ha självmordstankar, skar mig själv.... ja, andra såg att jag skar mig själv men ingen gjorde något.

”Förstörs genom ett systematiskt utnyttjande”

2016 lämnade hon till slut träningsgruppen efter att bland annat Alberto Salazar ännu en gång ska ha ignorerat att hon skar sig för att lindra sin ångest. Den nu 23 åriga löparen har inte sprungit ett enda banlopp sedan dess.

Nu vill hon att sökljuset mot Alberto Salazars grupp inte bara fokuserar på på dopningsanklagelser utan också på det sätt gruppen brutit ner unga kvinnor – med stöd av skoföretaget Nike.

– Min farhåga är att Nike bara ska sätta ett nytt namn, anställa Albertos tidigare assisterande tränare och börja om igen. Det här är en systemkris inom kvinnoidrotten. Unga kvinnors kroppar förstörs genom ett systematiskt utnyttjande, säger hon.

”Vi svek dig”

New York Times har varit i kontakt med Alberto Salazar som förnekar Mary Cains berättelse. Han säger att han arbetat för hennes hälsas bästa. Nike har inte kommenterat berättelsen.

Tidigare gruppmedlemmen Shalane Flanagan har efter att ha sett Mary Cains video bett om ursäkt för att inte stöttat Cain bättre.

– Jag hade ingen aning att det var så här dåligt, jag är så ledsen att jag aldrig sträckte ut en hand när jag såg att du hade det tufft. Jag kom på ursäkter varför jag skulle hålla mig på min kant. Vi svek dig. Jag kommer aldrig titta bort igen, skriver hon på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN