Men hur långt körde herrarna egentligen?

– Det var inga 15 kilometer som annonserat, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Längdskidor

Den norska stjärnan Johannes Hösflot Kläbo hade grepp om minitouren och den totala världscupen.

Bakom honom i jaktstarten i fri stil jagade den ryska åkaren Alexander Bolsjunov tillsammans med kanadensaren Alex Harvey. Norrmannen hade ett stort försprång 52, respektive 52 sekunder ner till sin ryska och kanadensiska konkurrent.

Bolsjonov, som skuggade honom och hade en chans i den totala världscupen, satsade allt på ett kort. Kläbo lät sig fångas in, men när Bolsjunov drog upp tempot inför målgång så svarade Johannes Hösflot Kläbo.

Han avgjorde och bakom honom blev Harvey tvåa.

– Jag var inte lika pigg. Det var mycket vind och var svårt att köra ensam. Det var skönt när de kom ikapp. Jag fick det som jag ville, säger norrmannen till NRK efter segern.

SVT:s förvåning

Målgången blev dock tidigare än vad SVT:s kommentatorer Jacob Hård och experten Anders Blomquist räknat med. Därför uppstod också en tystnad när Kläbo drog upp farten och satte in spurten mot målgång.

Det stod 15 km fri stil i startlistorna. Det står också i resultatlistorna.

Men i Fis-appen, där liveresultaten redovisas, visar att målgången är efter 13,3 kilometer.

Varför?

Sportbladet skickade frågan till landslagschef Rikard Grip.

– Ja, du. Varvet var 3,3 och det är extra svårt med ett extra kort varv., förklarar Grip.

Det handlar alltså om nästan två kilometer.

– Det är en betydande distans, kommenterar Grip.

Bästa svenska åkare blev Viktor Thorn, som slutade på 15:e plats. Före doldisen Johan Häggström som har gjort en mycket fin tour i Kanada.

Oskar Svensson hade dock bästa åktid av svenskarna.