Angelica Bengtsson avslutar karriären – 28 år gammal

Stavhopparen Angelica Bengtsson lägger av.

Det fick lov att vara nog, 28 år gammal.

– Det känns som en lättnad, säger hon till Sportbladet.

– Till slut får man inse att det inte funkar. Och då får man göra någonting annat. Jag har famlat länge efter någonting som funkat, men inte hittat det. Då blir det att man ger upp till slut, säger Angelica Bengtsson från lekparken.

Orden formas efter att den 28-åriga stavhopparen meddelat att karriären är över. Detta efter tolv år i eliten som innehållit det mesta.

Svenska rekord, mästerskapsmedaljer och dramatiska finaler.

Under seniorkarriären vann hon inte färre än sju SM-guld utomhus, och tre EM-brons totalt. Det senaste inomhus i Belgrad 2017.

Men frågan är om inte VM-finalen i Doha 2019 förblir hennes mest minnesvärda ögonblick.

Bruten stav. Otäckt fall. Uppe på fem – och sedan en revansch som endast går att beskriva som en bragd. Reservstaven hittades först i en medtävlandes fodral, och med den drog Bengtsson till med 4,80. Ett nytt personligt, och svenskt, rekord. Ett resultat som räckte till en sjätteplats.

– Trots att det var jättelångt hemifrån hade jag samma publikstöd som i ett fullsatt Globen. Från en helt okänd publik. Det blev verkligen toppen. Då hade man fått slita på ett annat sätt för att få fram resultaten, och så hoppade jag 20 centimeter högre. Det var riktigt häftigt. VM i Doha…, minns hon.

”Som 28-åring skulle jag kunna fortsätta”

Ja, hon skapade magiska ögonblick som den svenska friidrottspubliken sent ska glömma. Men det var en ungdomskarriär som lovade ännu mer.

Bengtsson, från Väckelsång i Småland, slog igenom redan som tonåring. Inom loppet av två år vann hon ungdoms-VM, ungdoms-OS, junior-VM och junior-EM.

Vid denna tidpunkt passade Bengtsson dessutom på att slå flera ungdomsvärldsrekord.

Att du slog igenom så tidigt, tror du att det kan ha påverkat att brinntiden blev förhållandevis kort?

– Jo, absolut. Som 28-åring skulle jag kunna fortsätta. Men jag är gammal i själen. Jag har varit på hög nivå länge och sett väldigt mycket av världen. Det finns inte så mycket mer nytt att sukta efter.

– Det spelar roll, men samtidigt hade jag en idé när jag började med stavhoppet om att jag ville göra klart min karriär så fort det bara gick så att jag kunde studera. Jag har bra betyg från skolan, så jag har hela tiden tänkt att jag ska ha en ordentlig karriär efteråt, säger Bengtsson.

”Kommer sluta i någonting struligt”

Och sedan det hon famlat efter. En trygg punkt i sin satsning. Tränarna har avlöst varandra. Kvalgränserna har ökat i en stadig takt. Det har varit en ständig jakt.

– Det är någonting återkommande, tyvärr. Det var då att jag insåg att även om jag provat någonting nytt kommer det ändå att sluta i någonting struligt. Jag orkade inte starta någonting nytt igen.

– Det är så det har blivit. Jag är jättenöjd över min karriär, och jag är stolt över mina bedrifter. Men jag sa i affekt redan när jag rev ut mig på OS att det fick räcka nu. Efter att ha tagit en ordentlig semester och sugit på karamellen känner jag mig trygg i detta. Det sjönk in när jag meddelade antidopningsbyrån att jag inte tänker tävla under året. Då fick jag på papper att jag inte får heller, säger Bengtsson.

Vad som händer härnäst är skrivet i stjärnorna. Bengtsson läser sedan en tid tillbaka fysikprogrammet på Linnéuniversitet i Växjö.

– Det känns som att jag är tillbaka till stadiet efter att man lämnade gymnasiet. Bara det att jag har helt otroliga minnen i bagaget redan. Det är jättekul. Nu är jag här och passar syskonbarn i lekparken. Det är jätteroligt att kunna vara tillgänglig, säger Angelica Bengtsson.

Angelica Bengtsson under OS i Tokyo 2021.
Angelica Bengtsson under OS i Tokyo 2021.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.