Franzén – pojken med guldbyxorna

Uppdaterad 2015-05-26 | Publicerad 2015-05-24

I dag kan Mikael Franzén ta sitt 11:e SM-guld och bli störst av alla

På rekordjakt Mikael Franzén ledde Alingsås till SM-guld förra året – hans tionde totalt som spelare och tränare. Nu är han redo för ännu ett – i så fall blir det alla tiders rekord i antal SM-guld.

Sju SM-guld som spelare och tre som tränare.

I dag kan Mikael Franzén bli elitseriens största vinnare genom tiderna.

– Det hade varit häftigt att komma med i historieböckerna, säger Alingsås guldmakare.

Tidigare berättade Sportbladet om ”Flickan med guldbyxorna” – Ida Odén, guldsmedens dotter i Sävehof som i dagens final kan bli den fjärde damspelaren i historien att vinna nio SM-guld. Ingen har fler.

Nu är det dags att fokusera på ”Pojken med guldbyxorna” – Alingsåstränaren Mikael Franzén.

På herrsidan är rekordet sju SM-guld, vilket fyra spelare har (se faktaruta nedan). En av dem är Franzén. Men till Franzéns sju guld som spelare i RIK kan vi lägga tre som tränare för Sävehof och Alingsås.

Tio guld totalt har också hans gamle tränare i RIK, Johan Eklund (fyra som spelare, sex som tränare).

– Och han lade äntligen av nu så honom behöver jag inte oroa mig för, garvar Franzén.

”Inget som driver mig”

Ett nytt guld i dag och Franzén blir historisk i den svenska elitserien med elva guld – blott 43 år gammal.

– Det hade varit häftigt att komma med i historieböckerna. Men det är inget som driver mig, säger den ödmjuke göteborgaren.

Han har bara varit med och förlorat två finaler, som spelare i RIK mot Drott (1999 och 2002). Mellan sista SM-guldet som spelare 2003 och det första som tränare i Sävehof 2011 hann han med tre serieguld på fyra år 2007–10) när han förde moderklubben Aranäs från seriesystemets fjärdedivision (division två) till elitserien på fyra säsonger.

”Inte stora stjärnan”

Större vinnare har den inhemska handbollen aldrig sett. Inte på herrsidan i alla fall – på damsidan har Rustan Pettersson som tränare för KvIK Sport 14 SM-guld åren 1951–71.

– I RIK var jag inte den stora stjärnan men jag gjorde min roll ganska bra. Jag spelade i ett otroligt bra lag och en förening som hade ett oerhört driv de åren. Den vinnarkultur som fanns när jag kom och som man slussades in har man förstås tagit med sig grejer från.

Men någon landskamp blev det aldrig.

– Jag var inte Bengt Johansson gubbe direkt. Men konkurrensen var rätt tuff också med Magnus Wislander och Thomas Sivertsson, så det är inte så mycket att säga om.

Tillbaka till vinnarkulturen:

– Efter Aranäs kom jag till Sävehof som hade ett jättebra lag, framför allt första året vi vann. Andra året hade vi inte lika bra lag men tog det mycket på vinnarmentalitet.

Trots två guld på två år och åttondelsfinal i Champions League fick Franzén lämna Sävehof under uppmärksammade former.

Han gick då till Alingsås och gjorde dem till mästare under sitt andra år.

– Alingsås är egentligen den häftigaste resan. Vi hade inget monsterlag direkt när vi vann i fjol. Men som lag betraktat är det nog det bästa jag tränat: attityd, kämpa och göra allt för att vinna.

Seger i 10 av 12 finaler

I dag väntar överlägsna seriesegrarna Kristianstad på andra sidan.

Franzén har mött Ola Lindgren i två finaler:

I sin första final som spelare, 1995, där RIK vann den femte och avgörande finalen på bortaplan mot seriesegrarna och favoriterna Drott.

I sin andra final som tränare, 2012, när Sävehof körde över skrällaget Kristianstad med 29–21.

Du har vunnit tio av dina tolv finaler – vad betyder det för dig och Alingsås inför den här finalen?

– Klart att det är en fördel. Jag tror spelarna litar på vilken plan och vilket upplägg Dennis (Sandberg, tränarkollegan) och jag har, säger Franzén innan han snabbt lägger till:

– Men Kristianstads revanschlusta efter att förlorat de finaler de stått i är också en stark kraft.

Vilket är roligast – ta guld som spelare eller tränare?

– Det är roligare att vara spelare men det är häftigare och större att ta guld som tränare för du har en större del i det.

Du är bara 43 år men har redan nått så här långt – vad drömmer du om?

– Jag har inte några ambitioner i den mån att jag siktar någonstans. Jag vill göra ett bra arbete och känna att jag är bra på det jag gör.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln