Skidstjärnans bantning gick överstyr: ”Det blev skit”

Av: Hilda Djupenström

Publicerad:
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Den brittiska landslagsåkaren Andrew Musgrave, 30, ville bli bättre i spåren – och gick ”all in” för att banta.

Resultatet? En satsning som han själv kallar ”skit”.

– Man tänker, lite mer, så blir det bättre, säger han till NRK.

Med mindre vikt att förflytta, skulle uppförsbackarna bli lättare att ta sig upp för, resonerade Andrew Musgrave inför förra säsongen och bestämde sig för att gå ner i vikt.

– Jag klarade att bli smal, men glömde resten, säger han till NRK.

Tappade muskler

I takt med att han gick ner i vikt gick utvecklingen bakåt, berättar han.

Träningsdagboken från då vittnar om det Musgrave beskriver som ”timmar av skitkvalitet”. Men formuleringarna om trötthet, dåliga känslor och att känna sig sliten fick honom inte att reagera då. Istället satte han nya, lägre, målvikter – på bekostnad av muskelmassa.

– Man tänker, lite mer, så blir det bättre. Men så blev det tungt eftersom.

”Måste kunna träna bra”

Det dröjde till mitten av fjolårssäsongen innan Andrew Musgrave insåg att han var tvungen att släppa viktfokuset för att istället fokusera på helheten. Sedan kom coronapandemin och gav honom chansen att hitta tillbaka till sin gamla form, både i spåren och på vågen.

– Prioritet ett är åtminstone att kunna träna bra, och det är svårt att uppnå det om man fokuserar på att vara smal hela tiden, säger han.

Resultaten berättar historien i sig: från en 21:a totalplacering i världscuptotalen 2019, till en 70:e i fjolårets något kortare säsong där han inte genomförde sprinten.

Nu siktar Musgrave, som i lördagens 15-kilometerslopp i klassisk stil i Ruka blev sexa, på att vara med och slåss om segern.

Publicerad:

LÄS VIDARE