Ändrar taktik helt: ”De har bäst koll”

Av: Linn Nordström, Simon Norberg

Publicerad:

SPORTBLADET

HOCHFILZEN. Det svenska landslaget ändrar taktik helt inför dagens sprint.

Herrarna startade bland de sista åkarna i går – damerna går däremot ut bland de första.

– Det är ledarna och vallarna som valt startnummer för oss, de har bäst koll på vilken startgrupp som är bäst och jag litar helt på dem, säger Hanna Öberg.

Strålande sol och plusgrader bjuder den Österrikiska byn Hochfilzen på när de sista världscupstävlingarna i skidskytte ska avgöras innan jul. Det varma vädret ska ha varit anledningen till att det svenska laget valde att starta bland de sista åkarna i gårdagens sprinttävlingen.

– Det är rätt jobbigt att gå ut långt bak. Det är lite folk på banan att jaga och ta hjälp av, det blir att kriga själv hela tiden. Vi tog beslutat att vi trodde att det skulle gå lättare senare om temperaturen sjönk men jag är osäker på om det blev så, säger Martin Ponsiluoma som slutade på en niondeplats.

Trots att solen slukades av alptopparna mitt under sprintloppet höll sig temperaturen ändå stadigt och de svenska åkarna fick se fyra norrmän, med tidigare startnummer, rada upp sig på topplaceringarna.

– Jag tror inte att det påverkade så mycket, det kändes som att alla hade samma förutsättningar. Norge måste haft riktigt riktigt bra skidor, säger Sebastian Samuelsson som slutade femma efter prickfritt skytte.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

”Jag går gärna ut tidigt”

Men när det är dags för damernas sprint idag syns det inga svenska namn långt ner i startlistan. Sverige gör en helomvändning, Linn Persson går som åkare nummer fyra och Johanna Skottheim åtta platser senare. I herrarnas lopp var Peppe Femling förste svensk ut med startnummer 36.

– Jag tror att det blir bra med tidig start. Det verkar som det var ganska jämnt stor del för herrarna, så jag hoppas på jämna, fina förhållanden för oss också, säger Johanna Skottheim.

Har ni någon tanke bakom att gå tidigt?

– Jag går gärna tidigt så man har många att åka med. För det är det som blir litegrann när man startar sent, som jag gjorde många gånger förra året, att man blir ensam på slutvarvet. Jag föredrar att gå lite mer mitt i smeten så man kan försöka få en bra rygg när man blir trött i slutet av ett lopp.

Den aspekten tänker man inte på som betraktare.

– Då är man helt ensam när man är som tröttast, säger Skottheim inför dagen.

Hanna Öberg, som vann säsongens första sprint i Kontiolahti, går ut som åkare 31 av 106 startande.

– Jag litar på ledarna. Det är ledarna och vallarna som valt startnummer för oss och de har bäst koll på vilken startgrupp som är bäst. Jag tror det blir startgrupp nummer två. Men jag har fullt förtroende för ledarna, säger Öberg

Publicerad:

LÄS VIDARE