Gottfridsson: ”Trodde hälsenan var av”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

HERNING. Jim Gottfridsson missar mellanrundan i VM.

Men det finns fortfarande hopp om spel i en eventuell semifinal.

– Jag kommer att göra allt för att kunna spela i VM, säger han.

Sverige hade kopplat ett stabilt grepp om Ungern.

Man hade just gjort 27–24 med en kvart kvar och allt gick enligt den ursprungliga planen – Sverige var på väg in i mellanrundan med full pott, man hade kunnat utnyttja sin stora bredd i truppen under matcherna och hade inte drabbats av några skador.

Fick snabb vård

Då föll Jim Gottfridsson till golvet, lite utanför spel just när Mattias Zachrisson smällt dit 27–24-målet.

– Jag skulle stampa av för en retur. Då small det bakom mig. Jag vände mig om och det var ingen där. Då förstod jag. Det gjorde ofantligt ont också. Det var som en kniv som skar in i vaden, berättar Gottfridsson.

Vad tänkte du då?

– Man blev besviken. Var det 8000 svenskar på läktaren? Man vill bidra och jag hade gjort min bästa match i mästerskapet. Man kände att drömmar gick i kras. Efteråt var jag väldigt ledsen och nere.

Spelmotorn fick snabb vård och lindades hårt om vaden medan han liggandes vid sidan av planen såg sina lagkamrater först tappa momentum men sedan komma tillbaka och vinna matchen.

Många trodde att Gottfridssons VM tog slut där och då.

Åkte med laget

På fredagsmorgonen genomgick 26-åringen en magnetkameraundersökning i Köpenhamn innan han klev på bussen med resten av laget för att åka till Herning på Jylland och mellanrundan.

Vid en pressträff efter ankomsten mötte han media och berättade att han inte gett upp VM ännu.

– Jag kommer tro på det tills de säger att det är över. Jag kommer att göra allt för att rehaben ska gå så snabbt som möjligt. Det ska till ett större mirakel. Men större mirakel har skett.

Läkaren Ola Svejme utvecklar det hela:

– Det är en liten vadbristning med blödning runt om. Det blir svårt att spela, men det är inte omöjligt. Men vi går för det så länge det går. Det är en liten bristning, men sitter kritiskt till i en sport där man hoppar mycket.

Borta från mellanrundan

Gottfridsson berättar att han känt sig sliten i vaden de senaste dagarna.

Tvekat på att spela?

– Nej.

Har du sovit i natt?

– 1,5 timme. Man ligger och grubblar och tycker synd om sig själv. Men det finns dem som har det mycket värre. Jag har bara en skada i ett ben. Sedan hade jag fantastiskt ont också.

Svejme räknar bort Gottfridsson från de tre matcherna i mellanrundan.

– Det är en semifinal som tidigast kan bli aktuell.

Gottfridssons skada är förstås ett stort avbräck.

Hur ska Sverige klara sig utan dig?

– Med den otroliga bredd vi har i truppen och det utgångsläget vi har skaffat oss tror jag det kan gå fantastiskt bra ändå.

Sverige kan gå till semifinal?

– Sverige kan ta guld.

Gottfridsson skrivs nu ut ur truppen och ersätts där av linjejätten Fredric Pettersson.

– Nu är inte tanken att Fredric ska gå in och ersätta Jim på mittnio, utan han har kvaliteter i försvaret som vi vill åt. Vi har fortfarande många alternativ på nio meter som kan kliva in på mittnio om det skulle behövas, säger Kristján Andrésson.

Sverige spelar nästa match lördag 18.00 mot Tunisien.

Publicerad:

LÄS VIDARE