Bröt ryggen i öknen – nu stora hotet mot Sverige

Publicerad:

SPORTBLADET

KÖPENHAMN. För två år sedan bröt han ryggen och var nära att bli förlamad.

I kväll är Rafael Capote ett av de största hoten mot Sverige i VM.

– Det är nu VM börjar på allvar, säger Mattias Zachrisson.

Efter tre raka segrar och säkrad plats i mellanrundan väntar i kväll väntar Qatar för Sverige i handbolls-VM.

– Det är nu VM börjar på allvar, säger Mattias Zachrisson och Jesper Nielsen.

För efter Qatars seger i nyckelmatchen mot Egypten talar mycket för att qatarierna är ett av tre lag som avancerar till mellanrundan ihop med Sverige och Ungern, som Blågult ställs mot i morgon.

– Det blir tufft och det blir fysiskt och annorlunda, jämfört med matchen mot Angola inte minst. Det kommer också att gå snabbare, säger Nielsen.

Blandar och ger

Men det är ett oberäkneligt Qatar som stundar.

De gick till final i sitt hemma-VM 2015 och i OS 2016 och VM 2017 tog de sig till kvartsfinal.

Men under turneringarna brukar de blanda toppinsatser med bottennapp.

I OS 2016 inledde de med att besegra finalkandidaten Kroatien för att sedan förlora mot Tunisien och därefter bli överkörda i kvartsfinalen av Tyskland.

I VM 2017 förlorade man mot Egypten, blev Qatar utklassat av Sverige i gruppen och vann bara två av fem gruppspelsmatcher. Men någon dag senare slog man ut regerande europamästarna Tyskland i åttondelen.

I årets VM hade man en fiaskostart när man sensationellt förlorade mot Angola innan man besegrade Egypten övertygande för att därefter vara mer eller mindre chanslöst mot Ungern.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Riskerade att bli förlamad

Det kanske största hotet mot Sverige i kväll är Rafael Capote, vänsternian och storskytten som tog plats i all star team i VM 2015.

Men för knappt två år sedan talade inte mycket för att 31-åringen – som hoppade av från Kuba till Brasilien redan vid 2007 års Panamerikanska mästerskap för att sedan spela i Spanien och Italien innan han lockades till Qatars landslag inför VM 2015 – skulle vara ett hot mot Sverige, eller ens kunna spela handboll igen.

I mars 2017 var Capote nämligen med om en svår bilolycka i öknen och knäckte en ryggkota. Man befarade först att han skulle bli förlamad men tack vare sin fina fysik (198 centimeter/106 kilo) blev han helt återställd och förra säsongen var han tillbaka på handbollsplanen.

Publicerad:

LÄS VIDARE