Hemligheten bakom supersiffran

Här är Sverige bäst i hela VM

Publicerad 2021-01-22

Sverige har gjort succé i VM.

En viktig framgångsfaktor är de få tekniska felen.

Där är Sverige bäst av alla.

– Vi håller spelet väldigt enkelt och tar väldigt få risker, säger Jim Gottfridsson.

Sverige har inte det bästa distansskyttet, flest räddningar, bäst procent från kanten eller flest kontringar i VM.

Men inget lag gör färre misstag än detta nya svenska landslag i VM.

Sportbladets genomgång visar att Sverige haft 25 tekniska fel på de fyra VM-matcherna. Med det är man klart bäst i klassen. Tvåan Danmark ligger på 30 och trean Norge på 33.

Just Danmark och Norge brukar vara bland de bästa i mästerskapen att hålla nere de tekniska felen.

Sverige snittar 6,25 tekniska fel per match i VM. Och då kan man ha i åtanke att man hade sju bara de första 23 minuterna i mardrömsstarten mot Belarus. I resten av matchen hade Alfred Jönsson & Co inte ett enda, trots att misstagen lätt blir fler i slutet av matcherna när spelarna är trötta och det är stressat och pressat i fall matchen är jämn, precis som mot Belarus.

Likaså hade Sverige bara två tekniska fel i andra halvlek i rysaren mot Egypten.

”Tar väldigt få risker”

I tidigare mästerskap har Sverige ofta legat kring 9–10 per match (se faktaruta längst ner). Sportbladet har tittat på alla OS, VM och EM sedan 2014. Bäst under de åtta mästerskapen har Danmark varit när de tog guld i sitt hemma-VM 2019 med den makalösa snittsiffran 5,5 på tio matcher.

Det anmärkningsvärda med Sveriges låga siffra i VM är att man har ett till stora delar nytt landslag i VM som inte hann spela ihop sig alls när uppladdningen spolierades på grund av en coronakarantän. Det borde ha bäddat för enkla misstag när tajmingen och samspelet inte sitter.

I stället har det blivit tvärtom. Hemligheten är en ”enkel” handboll.

– Vi håller spelet väldigt enkelt och tar väldigt få risker. Det är egentligen bara jag som tar risker med mina passningar. Vi har väldigt bollsäkra niometersspelare också, vilket jag i och för sig tycker att vi har haft tidigare också, säger spelmotorn Jim Gottfridsson.

Martin Boquist, assisterande förbundskapten:

– Vi har en struktur och tydlighet. Det är inget hokus-pokus. Den som har bollen vet var han ska passa och den som ska ta emot den vet var han kommer att få den. Det låter väldigt enkelt men är ganska svårt. Vi har också spelare som är lojala mot den här strukturen. Men man kan inte bara spela efter strukturen. Det går inte. Vi kan bryta avtalen också men då vet alla när det kan ske.

”Handboll är en både komplex och enkel sport”

Boquist ser, ur detta perspektivet, faktiskt en fördel att man inte hann träna ihop sig inför VM utan i stället kunde lägga mycket tid i teorirummet.

– Rent teoriskt kunde vi stället noga komma överens om hur vi skulle spela. Vi hann inte träna in några alternativ heller. Vi valde en väg och med lite tur och skicklighet så har den visat sig fungera.

Ni tvingades till en enkel och effektiv handboll?

– Ja, så kan man säga. Men i andra halvlek mot Egypten, som gjorde det svårt för oss i vårt breda spel, fick vi spela spel som vi inte ens hade tränat på.

En enkel handboll kan alltså vara så framgångsrik i ett VM, Jim Gottfridsson?

– Handboll är en både komplex och enkel sport. Gör du ditt jobb och drar på dig 1,5 gubbe, vilket du ska lära dig som ung i stället för att hålla på med gurkburkar och rundgångar, och släppa boll så kan du spela ut de flesta försvaren, säger han.

Följ ämnen i artikeln