Sportprofilerna: ”Känns hemskt”

Av: Emelie Fredriksson, Hilda Djupenström

Publicerad:
Foto: bildbyrån

SPORTBLADET

På flera håll i landet har barn- och ungdomsidrotten stoppats – även utomhus.

Flera sportprofiler utrycker stor oro över beslutet.

– Jag tycker att det är beklagligt för våra ungdomars skull
och att åtgärden är alltför långtgående, säger tidigare simstjärnan Lars Frölander.

Nya restriktioner och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i fredags har gjort att flera kommuner i landet valt att stoppa all organiserad barn- och ungdomsidrott för att minska smittspridningen av covid-19.

Bland de som tagit beslutet finns Stockholm stad och Göteborg.

Reaktionerna har varit starka och nu ger flera sportprofiler sin syn på beslut.

Lars Frölander, med OS-guld i simning från 2000, är inne på att det borde gå att begränsa i stället för att stänga ner.

”Hälsan kommer påverkas”

– Idrotten riskerar att tappa många ungdomar genom detta och såväl den psykiska som fysiska hälsan kommer att påverkas. Jag tycker även det är problematiskt att våra politiker väljer att stänga ner hälsofrämjande verksamheter, när vi vet hur viktig fysisk aktivitet och rörelse är för att just stärka immunförsvaret och göra oss mer motståndskraftiga, säger han.

Kevin Walker, som nyligen lämnade Djurgården efter flera år, säger att han baserar sina tankar enbart på känslor då han (likt många andra) saknar kunskapen i hur man sköter saker bäst i en pandemi.

– Att göra det vi behöver för att säkerställa samhällets bästa i att minska smittspridningen känns ju smart! Att stoppa ungdomsidrotten känns hemskt. Utomhus borde kanske dessa saker fungera. Rätt eller fel är jag fel person att svara på men vad idrott betytt för mig i mitt liv är ju allt om inte väldigt mycket. Aktivering av barn är superviktigt och jag tror dom flesta föräldrar kommer lösa detta på ett kreativt sätt men hoppas vi kan göra andra saker för att minska smittspridningen, säger fotbollsstjärnan.

”Mister den sociala biten”

Tidigare simesset Therese Alshammar hoppas att övriga – vuxna och privata aktörer – nu visar samma ansvar.

– Det är såklart väldigt tråkigt att det drabbar barn och ungdomar. Som förälder får man som alltid vara kreativ och hitta lösningar för att aktivera sina barn dagligen och till exempel göra egen familjeträning hemma eller utomhus. Den största utmaningen är väl att barn och ungdomar mister den sociala biten, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE