IK Sävehof klart för final

Danska värvningarna en succéfaktor

IK Sävehof krossade Lugi igen och är klart för SM-final efter 3–0 i matcher.

Klubben är en talangfabrik men en nyckel till succén är värvningarna.

– Ska man vinna guld behöver man värva in spets, säger sportchefen Emil Berggren efter 40–27.

Vilka kan stoppa IK Sävehof?

Efter att kört över Lugi i den andra semifinalen med 34–22 krossade man lundensarna på hemmaplan med 40–27 (20–12) och säkrade övertygande en plats i finalen.

Rycket kom redan i första halvlek den här kvällen när man gick från 12–9 till 18–10. Då var Lugi ett (ut)slaget lag.

Därmed har Sävehof gått rent i slutspelet och sedan den 12 december har man, håll i er nu, vunnit 18 av sina 20 matcher (ett kryss och en förlust i de andra två).

16 av 23 från egna leden

Sävehof är landets främsta talangfabrik och makalösa 16 av de 23 spelarna i a-truppen är antingen egna produkter eller kom till Sävehof innan de var juniorer.

Men det går inte att komma från att värvningarna varit avgörande för den totala succén i år.

Färske sportchefen Emil Berggren tog in fyra spelare, tre danskar och en färöing, och det har blivit omedelbar fullträff på alla.

Henrik Tilsted har varit ligans bästa kantspelare, vänsternian Rune Schröder är kanske årets värvning sett till vad han levererat i förhållande till förväntningar, målvakten Bertram Obling har höjt målvaktsnivån och 18-årige färöingen Elias Skipagøtu är en supertalang som efter att kommit tillbaka från skada under våren visat vad han kan, och vad som komma skall.

I kväll hade Schröder en lite tyngre fredagskväll men Tilsted satte 7 av 8 skott, Skipagøtu 9 av 9 (varav 6 på 6 straffar) och Obling tog hela 41 procent av skotten.

”Spets är alltid spets”

– Helst vill jag ju ha spelare som är uppvuxna i Partille och fostrade i Sävehof. Men ska man vinna guld behöver man värva in spets, säger Berggren.

Nu blev det från världsmästarnationen Danmark (Skipagøtu är faktiskt född i Köpenhamn och spelade en säsong i Skanderborg som 16-åring)

– När det är spets så är det spets och då spelar det inte någon roll varifrån de kommer. Det kan vara en svensk, dansk, jugge eller norrman, säger Berggren.

Vilka kan då stoppa IK Sävehof?

Ja, det är upp till Skövde eller Kristianstad, som gör upp i den andra semifinalen, att försöka. Där leder Skövde med 2–0 i matcher inför semifinal tre i morgon i Skövde.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.