Rysk framgång i herrstafetten – andralaget vann

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ryssland ett slutade tvåa.

Ryssland två slutade etta.

Nationen i öst, i oväntad ordning, förstörde stafettfesten för de norska herrarna i Lillehammer.

Sverige? De slutade sexa men bjöd på flera fina formbesked.

Även om flera stjärnor (bland annat Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen) stod över herrstafetten så var det med segervittring som hemmapubliken gick till stadion i Lillehammer.

De fick sin planenliga seger på damsidan – men inte på herrsidan.

Där blev det ryskt för hela slanten i stället. Men i oväntad ordning.

Ryska andralaget, med Sergej Ustjugov på sistasträckan, vann före det ryska förstalaget och Andrej Melnitjenko.

En segrare som tidigare under dagen inte hade tänkt att köra. Ustjugov var en av många stjärnor som tidigare annonserat att de skulle vila. Men bara timmar före start kom beskedet att stjärnan kör – men i det ryska andralaget. Ustjugov ersatte därmed Artem Maltsev på sista sträckan, och tog andralaget till seger.

”Den norska fisken kanske inte var bra”

Ryske tränaren Markus Cramer förklarar draget:

– Ustjugov skulle inte köra, precis som Bolsjunov (Alexander, skiathlonvinnare i går) eftersom vi vill spara båda till nästa helg. Men under natten blev Maltsev sjuk. Den norska fisken kanske inte var bra. Vi satte in Ustjugov eftersom vi bara hade honom, säger Cramer och fortsätter:

– Det är skönt att han verkar vara på väg tillbaka. Han var väldigt smart som gick längst fram och höll sin fart. Det var härligt att se vad han gjorde i dag. Det är väldigt bra motivation för våra killar att ha två lag i topp här i Lillehammer.

Norge ett och Norge två slutade trea samt fyra.

Burman och Sverige då? De var länge med i tätstriden men fick nöja sig med en sjätteplats efter att Axel Ekström inte orkat hänga med när ryssarna drog iväg på slutvarvet.

– Man vet att om man har en riktigt bra dag är det görbart. Men i dag blev det lite för tufft. Det gick fort, säger Ekström om den ryska offensiven.

Men det svenska laget hade ändå mycket positivt att ta med sig från en stafett där de varit uträknade på förhand.

Fin svenskinsats

Jens Burmans tredjesträcka, där han hämtade in en halvminuts avstånd och skickade ut Ekström med tätkontakt på slutvarvet, var kanske mest minnesvärd. Dessutom var den snabbast av alla tredjesträckor.

– Jag körde på. Men det var inte som jag tokkörde. Man måste ju pröva, det är bara fram. Ingen mening att ligga och spara, säger Burman.

En annan som gjorde det bra var Björn Sandström på förstasträckan. Så pass bra att stadionspeakern reagerade med märkbar förvåning när Sandström var en av tre i toppen vid första växlingen.

– Det är fullt förståeligt med tanke på hur dåligt det gick igår. Men det var en helt annan dag i dag, säger Björn Sandström.

– Vi gör det bra. Vi vet vad vi kan och gör mycket bra insatser. Får bygga vidare på det här några år till och även den här säsongen så kan det bli riktigt bra, säger Axel Ekström.

Publicerad:

LÄS VIDARE