Handboll

Sävehofs tränare sågar schemat: ”Fan inte acceptabelt”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Tre matcher på fem dagar och ligamatch under landslagsuppehållet.

Sävehofs tränare Michael Apelgren sågar lagets spelschema.

– Det är oacceptabelt. Vi har tajtare schema än de bästa lagen i världen med tre landslagsspelare per position, säger Apelgren vars lag förlorade kvällens avslutning av gruppspelet i European League.

Sävehofs herrar förlorade mot slovenska Gorenje på hemmaplan i den sista gruppspelsmatchen i European League efter att tappat 14–11 i paus till förlust 27–28.

Det är lagets första match av tre på fem dagar. För sedan väntar Skövde hemma på torsdag och IFK Ystad borta på lördag.

Därför vilade Apelgren flera nyckelspelare i den betydelselösa matchen i kväll (laget var redan klart för åttondelsfinal) och lät flera oprövade ungtuppar spela.

– Jag satte mig ner och jämförde vårt spelschema med Kiels under februari och mars. Vi har fler matcher och tajtare schema än de bästa lagen i världen som har en helt annan bredd i truppen med tre landslagsspelare per position. Vi har killar som jobbar också. Det är vråltufft, säger Sävehofs tränare Michael Apelgren.

– Det är nytt rekord, i varje fall vad jag varit med om.

I förra veckan spelade vi först mot Magdeburg borta på tisdagen och sedan Hammarby borta på torsdagen.

– Det är jättekul att spela matcher och vi vill vara där vi är och vi vill spela i Europa och allt det där. Jag vet också att klubbarna är med och lägger schemat. Men jag vill belysa att vardagen faktiskt ser ut så här.

Får ”vaska” näst sista matchen i serien

Spelschemat är så tajt att Sävehof tvingas spela en ligamatch mot Alingsås under landslagsuppehållet nästa vecka utan tre av sina bästa spelare: Felix Möller, Vetle Eck Aga och Elias Ellefsen á Skipagötu.

– Det är faktiskt orimligt att vi får ”vaska” en match i näst sista omgången av ligan. Vi ska göra vårt bästa när vi spelar förstås, men du förstår orimligheten. Det är fan inte acceptabelt. Så spelar inte något lag i Europa.

Under brinnande EM spelade man en semifinalmatch i svenska cupen mot Kristianstad.

– Jag ringde Glenn Solberg mitt under turneringen och frågade om det fanns någon möjlighet att få hem Felix Möller. Han bara ”Va?! Skämtar du? Har ni matcher när det är EM?”. Jag skämdes nästan för att fråga, men jag var ju tvungen att ställa den, säger Apelgren.

Han vill se den svenska ligasäsongen förlängas i framtiden.

– Om vi inte börjar tidigare eller avslutar senare så har vi ett tajtare matchschema än de bästa lagen i världen. Då bör vi i alla fall fundera lite. Jag hade velat att den här säsongen slutar senare. Varför kan vi inte spela den sista finalen den 9 juni (i stället för den 31 maj) om Bundesliga håller på så länge?

Missgynnar Hammarby

Nu har Sävehof ändå klarat av det tajta schemat på ett imponerande sätt. Man vann svenska cupen, är som sagt redan klara för åttondelsfinal i European League och går mot serieseger i ligan.

Men det gynnar förstås Alingsås att möta Sävehof med tre landslagsspelare borta i kampen om en så bra plats i serien som möjligt och därmed bättre förutsättningar i slutspelet.

Hammarby är ett av lagen som slåss med Alingsås om att bli sexa i ligan.

– Det är inte bra såklart. Det blir konstigt helt enkelt, säger Hammarbys tränare Patrik Fahlgren när han får situationen klar för sig.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Flinck: Så slutar kvartsfinalerna i handbollen – både herrar och damer

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

IK Sävehof