Sverige vidare till EM – krossade Rumänien i kvalet

Publicerad 2021-04-28

Sverige har säkrat biljetten till handbolls-EM 2022.

Med rutin krossade laget Rumänien i kvalet och fick med sig ett segerfacit om 31–23.

– Alla vet vad vi ska göra, vi behöver bara påminna varandra, säger vänstersexan Hampus Wanne till handbollslandslagets hemsida.

De första fem minuterna, där bland annat Albin Lagergren åkte på en utvisning, var något sånär jämna. Men de kvarvarande 55 minuterna bestod av blågul dominans - speciellt vad gällde försvar- och målvaktsspel.

Sverige jobbade på kort tid upp en ohotad ledning (som lägst med sex ledningsmål och som högst tretton) och kunde, ganska lättsamt trots lite avmattning i tempot i slutet av andra halvlek, gå av planen i Transsylvanien som segrare när matchen blåstes av.

– Vi spelade många matcher ihop i januari. Alla vet vad vi ska göra, vi behöver bara påminna varandra. Det var lite knackigt i inledningen men det tog inte mer än en kvart innan vi började satsa och släppa boll hela tiden, säger vänstersexan Hampus Wanne, som stod för fem av målen, till handbollslandslagets hemsida.

EM-biljetten fixad

Med det här resultatet är Sverige garanterat en EM-biljett, i och med att laget som sämst blir tvåa i gruppen oavsett resultat i de kommande kvalmatcherna mot Montenegro (fredag) och Kosovo (söndag).

Sverige var favorittippat inför mötet. Inte bara på grund av att Sverige även vann den första kvalmatchen mot Rumänien i november (då med 33–30), utan också för att den blågula truppen fått mer speltid tillsammans i och med OS-kvalet och dessutom har en drös proffsspelare med vana från bland annat Champions League.

Handbolls-EM spelas i Ungern och Slovakien i januari 2022.