Leifby: I Viasat är pungväggen konstant

Även om det krävdes en master i systemvetenskap för att reda ut vilket lag – och varför – som gick vidare från mellanrundan i handbolls-EM behövde tv-tittarna aldrig jaga upp sig.

Intendent Wenström och byråchef Frändesjö stod till tjänst.

Premier League-studion med Ola, Ola, Ola, Ola, Ola och Ola (tonsätt med Baltimora) har lämnat Södermalm i Stockholm och flyttat till Zagreb, Kroatien, och bytt fotboll mot handbolls-EM och Viasats sportsändningar är nästan alltid som ett nyskurat hallgolv hos en person med städmani.

Fläckfritt.

Martin Frändesjö från statsrådsberedningen finns på plats med sina ångbehandlade kostymer och det han inte vet om handboll – eller energifrågorna – är förmodligen inte värt att veta.

Han känns oerhört pålitlig och tillsammans med Ola Wenström, som inte har snubblat på ett ord sedan hösten -92, vilar vi tittare tryggt.

Sportjournalistikens 2.0-version av ”hur känns det?” är annars ”intrycken” och under en genomsnittlig Viasat-sportsändning intryck-idisslas det som ingen annanstans.

– Dina intryck så här långt?

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Perlskog och Hellgren.

De är handbollens Hall & Oates

Under EM jobbar de bara med en expert i studion och tur är väl det.

– Dina intryck av intrycken!? 

Några som heller inte är rädda för att vädra sina intryck är kommentatorskumpanerna Robert Perlskog och Claes Hellgren.

De är handbollens Hall & Oates och verkar vara ”Out of touch”, nu har de kommenterat handboll tillsammans sedan Maria Leissner tog över Folkpartiet efter Bengt Westerberg (1995), men i Frankrikes möte med Kroatien var det nära att det tog slut.

Med tre minuter kvar av matchen tog Hellgren ut den svenska semifinalplatsen i förskott trots att de i VARJE match i de 34 mästerskap de kommenterat tillsammans alltid har konstaterat att ”det svänger fort i handboll”. 

När Kroatien reducerade direkt när spelet sattes igång igen och krympte avståndet till två trodde jag Perlskog skulle strypa Hellgren.

Betingade reflexer, ni vet.

Frankrike höll stången, Hellgren pustade ut och fick rätt till slut, han brukar ju få det, och nu får de kommentera en EM-semifinal mellan Sverige och Danmark.

Mellanrundan smått parodisk

En semi som Sverige fått tag i trots att de har förlorat tre av sex matcher i EM, och den där mellanrundan som någon lysande förmåga har tänkt ut är ju smått parodisk. 

Synd, på sätt och vis, då handbollen har så många andra saker att vara stolta över.

Av de stora bollsporterna är handbollen – på den här nivån – nästan ensam om att ha lyckats behålla några ideal överhuvudtaget, och det finns mängder med fina exempel att lyfta fram.

När Jim Gottfridsson (även kallad Rödhaken) visades ut mot Norge tog det inte många minuter innan han intervjuades från sin plats på läktaren.

En fotbollsspelare hade inte gått att få tag i på fem veckor. 

När damerna spelade VM i december delade arrangörerna/sponsorerna ut pris till matchens lirare som fick… en sportbag.

Slutskedet av Sverige–Norge var ganska grinigt – i handbollsmått mätt – och det slutade med att några spelare blängde lite på varandra och så var det inte mer med det.

Ser alla ut att ha kommit direkt från campingplatsen

När domarna i EM är osäkra kan de välja att videogranska en situation, men tro inte att de får besked i en öronsnäcka från någon videodomare eller ett situationsrum.

Nej, nej, domarna måste motvilligt masa sig upp på läktaren och själva titta på en skärm.

Spelarna är bussiga och bjussiga, de ger och tar, ber om en näve när de själva har blivit skickade i golvet, och handbollen visar gång på gång på gång på gång att underhållning av yppersta världsklass inte nödvändigtvis måste vara så förbannat märkvärdigt.

Tränarna ser alla ut att ha kommit direkt från campingplatsen på Ölands Djurpark och de svenska förbundskaptenerna coachar i den svenska idrottsrörelsens allra stiligaste paraduniform.

Jeans och träningsoverallsjacka. 

Handbollens tv-rättigheter är utspridda lite överallt nuförtiden och alla som äger ett någorlunda stort tv-hus äger också en handbollsrättighet.

Suzanne Sjögren.

I Viasat är pungväggen konstant

C More, som sänder den inhemska handbollen, har ett expert-ess i Jennie Linnéll, och Femman, som visade damernas VM i december, använde Linnea Torstenson som expertkommentator och Hanna Fogelström som sakkunnig i studion.

I Viasat däremot är pungväggen konstant.

Suzanne Sjögren verkar ha fått en nytändning sedan hon lämnade TV4-grottan men hon håller till i den mixade zonen och kvinnorna kommer, oavsett vilken sport Viasat sänder, inte i närheten av någon studio.

Männen leder, visar, förklarar, tycker, vet – och hos MTG är studion mer manligt kodad än en urinoar. 

Frågan är varför just de har så svårt att få in kvinnliga profiler i expert- och programledarrollerna när alla andra lyckas, men svaret kanske inte är så invecklat ändå.

De (Viasat) kanske helt enkelt inte vill? 

Semifinalen Danmark-Sverige sänds i TV3 på fredagen klockan 20.30!