Från doldis till superstjärna på tre veckor

Norska kometen har inspirerats av Samuelsson

Av: Emelie Fredriksson, Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

HOCHFILZEN/STOCKHOLM. Han har gått från superdoldis till superstjärna på tre veckor.

Norska skidskyttekometen Sturla Holm Laegreid är själv mållös.

– Helt sjukt, säger 23-åringen.

Sturla Holm Laegreid är 23 år och gör sin första säsong i världscupen.

Han har minst sagt presenterat sig för skidskyttepubliken och de övriga i eliten.

Efter den inledande segern i premiären i slutet av november har det blivit ytterligare två segrar, både i veckans sprint och dagens jaktstart.

”Helt galen start”

Med sina tre segrar på 14 lopp har han vunnit över 20 procent av loppen han kört i världscupen.

– Det är helt sjukt. Starten jag fått på säsongen är helt galen, säger han till Sportbladet.

Han tror själv att en bra träningssommar ligger till grund för den galna framgången.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

– Jag blev uppflyttad till elitlaget och har haft stor nytta av att hänga på de andra och tagit stora kliv, så jag visste att jag var bättre än förra säsongen. Men jag visste inte att jag hade blivit så här mycket bättre, säger Laegreid.

23-åringen är lika gammal som den svenska stjärnan Sebastian Samuelsson som har kört världscupen sedan tidigare och som även tagit OS-medalj individuellt. De båda har mötts i juniorsammanhang under åren och norrmannen har inspirerats av ”Sebbe” berättar han.

– Att vi har blivit rivaler i världscupen är roligt. Jag mötte honom första gången 2015. Att han är olympisk medaljör är helt sjukt för mig. Jag har följt hans utveckling och det har gett mig motivation för att bli bättre själv.

Hyllas av Thingnes Bø

Hur det kommer sig att Laegreid visar iskyla på skyttevallen trots sin orutin beskriver han med att han jobbat en del med både meditation och mental träning.

Hans betydligt äldre landslagskollega, storstjärnan Johannes Thingnes Bø, är väldigt imponerad över ynglingen som nu sprungit om honom.

– Han är en ofärdig skidskytt men på toppnivå redan. Han kommer att åka ännu fortare och blir ännu bättre taktiskt. Framtiden är otroligt ljus för honom, säger 27-åringen.

Mängder av tips verkar han dock inte ha gett årets komet.

– Som norrmän tar vi lärdom av varandra utan att fråga för mycket. Vi ser alltid på den bästa och nu är det Sturla som är bäst. Det är han vi tittar på och försöker klura på hur han gör det.

Publicerad:

LÄS VIDARE