Sverige vann EM-premiären mot Tjeckien

Publicerad 2020-12-03

Straffmissarna och utvisningarna höll på att kosta segern.

Men två veteraner och en debutant räddade Sverige från ett premiärfiasko.

– Det var en ganska svår förlossning, men det kom ut två poäng, säger förbundskapten Tomas Axnér i TV6 efter segern (27–23).

Sverige fick en knackig inledning på EM-premiären mot Tjeckien:

Ingen träff bakåt, få räddningar, stappligt anfallsspel mot ett offensivt försvar, fem utvisningar (mot Tjeckiens enda) och tre missade straffar i första halvlek innebar 13–13 i paus mot det lag som ska vara svagast i gruppen.

Men så hade Sverige också dålig koll på motståndet eftersom tjeckiskorna inte spelat en landskamp på över ett år och har bytt ut flera spelare sedan dess.

”Spelare vi inte sett tidigare”

– Vi gissar en hel del och får anpassa oss under matchen, sa Tomas Axnér inför matchen och fick medhåll av Linn Blohm i pausen:

– Vi visste inte så mycket om dem. Det är spelare som spelar nu som vi inte har sett tidigare.

Men Sverige verkade inte tagit till vara pausen och dragit några lärdomar för i början på andra låg man plötsligt under med 14–17 innan man kunde komma ikapp och gå förbi till 18–17 och sedan till 21–18 när Jessica Ryde, som bytte av Filippa Idéhn i paus, började storspela.

Sverige släppte sedan inte tjeckiskorna närmare än två mål trots nya straffmissar (totalt 5 av 10) och när Linn Blohm satte 25–20 efter 52 minuter var Tjeckien ett slaget lag. Slutresultatet skrevs till 27–23.

– Vi hade verkligen ryggen mot väggen där ett tag. Det kändes som att det var mycket nerver, säger förbundskapten Tomas Axnér i TV6.

”Var världsklass”

Bäst i Sverige var en trio: linjespelaren Linn Blohm (fem mål och många fixade straffar), Jessica Ryde i mål (39 procent) och, i andra halvlek, Carin Strömberg (andravgåskontringarna).

– Linn Blohm var världsklass, säger Claes Hellgren i TV6.

Segern ska nog räcka för att gå vidare till mellanrundan. Men insatsen oroar för fortsättningen för nu väntar vice världsmästarna Spanien och finalkandidaten Ryssland.