Discovery hårdbantar truppen till vinter-OS också

”Ser ut som att de aktiva är i studion”

Publicerad:
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Discovery fortsätter banta sina OS-trupper.

Även om pandemin förhoppningsvis är ”över” i februari skickar man bara 30–40 medarbetare till vinter-OS 2022.

På senaste vinter-OS var man 120 man.

Flinck

För drygt en månad sedan kunde Sportbladet avslöja att Discovery skulle hårdbanta sin trupp till sommar-OS i Tokyo jämfört med vinterspelen i Pyeongchang 2018, som var det första, och hittills enda, OS som bolaget sänt.

Discovery skickar bara 25 medarbetare till Tokyo jämfört med 120 till Pyeongchang.

Kommunikationsdirektören Jessica Linnman hävdade då att nedbantningen bara handlade om pandemin och medarbetarnas säkerhet och hälsa.

– Vi har väldigt strikta restriktioner på Discovery och vi är noga med att medarbetarnas säkerhet och hälsa går i första hand, sa hon.

Pandemin ska vara skälet

Nu kan Sportbladet berätta att bolagets trupp till vinter-OS i februari nästa år i Peking inte blir mycket större än i Tokyo, trots att pandemin inte väntas vara ett lika stort ”problem” då.

Discovery planerar att bara skicka 30–40 medarbetare till Peking, enligt Linnman, med ungefär samma upplägg som i Tokyo: ingen studio på plats utan mest intervjureportrar samt några få kommentatorer med bisittare. I stället kommer de flesta sporter kommenteras från Stockholm, där också studion och nästan alla experter ska befinna sig.

Linnman menar att anledningen till nerdragningen till Peking också beror på pandemin.

– Det handlar om samma sak: säkerheten i första hand.

Ni tror att pandemin påverkar så mycket också i februari nästa år?

– Det är inte bara vi som tror det utan även OS-organisationen; att läget inte kommer vara helt normalt.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Tjänar otroligt mycket personal och resekostnader”

Hur mycket handlar det om ekonomi?

– Det är inte det som driver det. Vi hade en plan om att skicka otroligt många fler än vi kommer att göra. Det är inte ekonomin som driver det nu.

Men ni kommer inte skicka så många till ett OS igen som ni gjorde till Pyeongchang?

– Nej, det kommer vi inte. Nent, som hade rättigheterna före oss, var också jättemånga i början och sedan blev det färre och färre. Det beror mycket på att man kan göra smarta produktioner. Första gången du tar över en rättighet vill du göra det otroligt säkert, med hängsle och livrem.

Och spänna musklerna?

– Ja, precis – spänna musklerna.

Linnman tror inte att det blir någon skillnad för tittarna om studio och de flesta kommentatorer sitter hemma i Stockholm i stället för att vara på OS.

– Studioprogrammen kan man lika gärna göra från Frihamnen. Vi har green screen-lösningar så att det ser ut som att de aktiva är i studion när man gör intervjuerna. Du tjänar otroligt mycket personal och resekostnader genom att göra det på det sättet, genom att ha produktionen hemma.

Discovery har sedan bara rättigheterna till ett OS till: sommarspelen i Paris 2024.

Publicerad:

LÄS VIDARE