Klubben som tar spelarnas menscykler på allvar

Publicerad 2021-07-17

Menstruationsrelaterade problem skapar utmaningar för idrottande kvinnor, men när kunskapen ökar sneglar allt fler på Chelsea.

– Det är första klubben och miljön som jag varit i där det verkligen tas på allvar, säger vänsterbacken Jonna Andersson.

I går berättade Sportbladet om fotbollsklubbar i Sverige som delar ut gratis mensskydd till sina unga spelare. Både forskning och initiativ kopplat till kvinnors fysiologi går framåt.

Men det fortfarande ett ämne som diskuteras och många fotbollsspelare har även de senaste åren vittnat om att det finns tabun kvar.

En av dem som lyft frågan i ett syfte att öka kunskapen är Hammarbys Petronella Ekroth.

I podcasten På Tiden tar hon och journalisten Jesper Hagenborn upp kopplingen mellan livsstil, träning och menstruationscykeln (mars 2021).

I podden deltar även Susanna Moen som tillsammans med Sara Norrbom är grundare till Womensync, som sprider kunskap om den kvinnliga biologin, och har skrivit en bok med samma namn. Podcasten berör många delar av mens kopplat till träning, behovet av ökad kunskap, så även utmaningar som Petronella Ekroth som spelare själv stött på.

"Jag kommer ihåg en gång när jag spelade i Djurgården för några år sedan. Jag kommer ner till träningen och jag har så ont att jag ligger ner på golvet och tänker att jag kan inte träna, jag kommer inte upp, jag behöver bara ligga här och blunda och få det här att gå över".

”Kändes inte som att de förstod”

I podden berättar hon även om en händelse under tiden i den italienska klubben Juventus när hon drog till med en nödlögn. Hon stannade hemma från en träning på grund av mensrelaterade besvär, men uppgav andra skäl för sina tränare.

"Det var jobbigt. Det kändes inte som det förstod överhuvudtaget. Men då skyllde jag på annat. Jag sa bara att jag inte mår så bra, det var inte så att jag sa jag har mensvärk. På tal om att det är tabu, att det är stigmatiserat, man vill inte säga det. Då skyllde jag på att jag mådde lite dåligt sen låg jag hemma i kramper", berättar hon i podcasten som också berör kunskap om hur man kan träna under olika faser av den kvinnliga cykeln.

Sportbladet har frågat flera spelare med internationell erfarenhet om de känt behov av att komma med undanflykter på grund av menstruationsrelaterade problem.

– Jag kan inte känna att jag drog till med en nödlögn, men jag hade inte jättestora problem. Men vi pratade inte om det ändå, vilket kanske säger en del. Men jag hörde inte att det var hysh-hysh men jag kan nog konstatera att det inte var något vi pratade om, säger ex-anfallaren Lotta Schelin som spelat i franska Lyon.

– När jag spelade i Fiorentina var det ingen som direkt pratade om mens, konstaterar Lisa Ek, som spelade i den italienska ligan.

– Det känns som att det i klubbarna nu också blivit mycket mer öppet och att de har en dialog. Det var så i Real i alla fall att vi hade en dialog med staben. För egen del har det aldrig varit ett problem, menar anfallaren Sofia Jakobsson.

”Individuella samtal”

I Champions League-finallaget Chelsea inte bara pratar man om spelarnas olika faser under en månad utan tar hänsyn till dem.

Chelseas och landslagets vänsterback Jonna Andersson ger oss en inblick i en framåtlutad miljö där inget lämnas åt slumpen. Inte ens lite PMS-besvär.

– Det senaste åren har man i klubben tagit tag i det på allvar. Man har tagit in personer som är experter på området. Det började med individuella samtal, en öppen dialog med hur man som individ känner. Jag påverkas inte jättemycket av det, medan andra har större problem. Det har varit väldigt bra att det har blivit individbaserat utifrån hur mycket hjälp man behöver. De är väldigt noga och tydliga med vad man kan äta beroende på vilken fas man är i månaden, vad som kan hjälpa till att lindra symtom och göra så man känner sig lättare och fräschare.

Jonna Andersson.

– Det är inte en hel måltidsplan, men vi får tips och idéer på vad man kan stoppa i sig beroende på vilken fas man är i. Sen är det mest fokuserat kring precis innan man ska få sin mens och under tiden man har den. Vi får B12- och fiskoljatabletter och gurkmeja som ska vara bra för kroppen under vissa perioder, berättar Jonna Andersson som också pekar på den extra hänsyn som tas i träning.

– Man kan komma till anläggningen tidigare och köra ett rörlighetsprogram för främst ländryggen för att komma igång. Den senaste tiden har vi i princip efter varje träning gemensamt hela laget kört en återhämtnings stretch med stort fokus på ländrygg.

– Jag vet själv att precis innan jag ska få mens så kan jag bli lite stel i svanken och i ryggen. Sen är det mycket upp till var och en. Experten finns i klubben och behöver man mer hjälp finns det.

Anpassar ni den kollektiva träningen mer?

– Inte som jag märkt av eller sett, men eftersom vi är väldigt öppna med det så är det enkelt att säga till om man inte är hundra så kan de kolla vilken fas man är i. Det är en ett öppet klimat där alla är medvetna om vad som händer.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.