NFL

NFL-stjärnan Drew Brees uttalande kritiseras

”Han vet inte bättre”

Av: 

Anton Johansson

LeBron James
LeBron James

SPORTBLADET

Drew Brees, 41, uttalande om att knäböja under amerikanska nationalsången har väckt uppståndelse.

Lagkamrater, motståndare och andra idrottare kritiserar nu NFL-stjärnan.

”Du förstår fortfarande inte varför ”Kap” (Colin Kaepernick) knäböjde?, skriver LeBron James.

Det var i en intervju med Yahoo Finance som New Orleans Saints quarterback Drew Brees fick frågan om spelare som eventuellt kommer att knäböja under USA:s nationalsång nästa säsong.

– Jag kommer aldrig att hålla med någon som är respektlös mot den amerikanska flaggan eller vårt land. När jag hör nationalsången och tittar på USA:s flagga ser jag min farfar och morfar, som båda slogs för det här landet under andra världskriget, en i armén och en i marinkåren. Båda riskerade livet för att skydda vårt land och för att försöka göra vårt land och den här världen till en bättre plats, säger han.

Drew Brees.
San Francisco 49ers förre quarterback Colin Kaepernick, till höger, knäböjer inför en match 2016.

”Gud välsigne dig”

Hösten 2016 började San Franciscos dåvarande quarterback knäböja under nationalsången i protest mot polisens brutalitet mot svarta och rasismen i samhället. En protest som flera spelare tog efter.

Onsdagens uttalande av Brees har inte fallit i god dager hos många. Bland annat lagkamrater, motståndare och andra idrottare som NBA-stjärnan LeBron James.

”Du förstår fortfarande inte varför ”Kap” knäböjde? Det har absolut ingenting att göra med att vara respektlös mot USA:s flagga och våra soldater (män och kvinnor). Min svärfar var en av de männen som slogs för vårt land. Jag frågade honom om det och tackade för hans engagemang. Han tyckte aldrig att Kaps fridfulla protest var stötande, och både han och jag förstår vad som är rätt och vad som är fel. Gud välsigne dig”, skriver James på Twitter.

Michael Thomas, New Orleans Saints wide receiever.

”Ignorant”

Även flera av Brees lagkamrater i New Orleans Saints har kommenterat uttalandet på sociala medier, om än mer kortfattat.

”Han vet inte bättre”, skriver wide receivern Michael Thomas, och Emmanuel Sanders kallar Brees för ”ignorant”.

Ber om ursäkt

Drew Brees kom dagen efter med en ursäkt på sociala medier.

"I ett försök att prata om respekt och solidaritet kring den amerikanska flaggan och nationalsången kom jag med kommentarer som var okänsliga och som helt missade frågorna vi står inför som land", skriver han på Instagram.

"Jag mår dåligt över hur mina kommentarer togs emot i går och jag tar fullt ansvar för det. Jag inser att jag borde prata mindre och lyssna mer... Och när det svarta samhället pratar om deras smärta måste vi alla lyssna. För det är jag mycket ledsen och jag ber er om förlåtelse."

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT! – 25 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets sista minuten-system i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

NFL

New Orleans Saints

Colin Kaepernick

LeBron James

USA

Amerikansk fotboll