”Hela ens liv rasar – det är ingenting annat att säga”

Brottaren Mathias Günther åkte fast för dopning

Publicerad 2020-02-10

Jenny Franssons karriär kan vara över.

Mathias Günther vet hur det känns. Han har varit i samma situation.

– Jag hade en känsla av att allting slagits i spillror. Jag hade så jävla ont i magen. Man har förstört sitt liv, säger han.

Backar vi bandet ganska precis åtta år bakåt i tiden hamnar vi i en situation som är skrämmande lik den som Jenny Fransson, 32, nu har hamnat i.

Då hette idrottaren Mathias Günther, och den då 25-åriga skåningen hade precis tagit EM-brons, men fastnade i ett dopningstest i samband med turneringen, och blev avstängd i två år.

Det är ofta svårt att jämföra olika dopningsfall men man kan inte annat än att dra paralleller mellan de två fallen.

Båda är brottare.

Båda hade tagit internationella mästerskapsmedaljer.

Båda var mitt uppe i sina OS-satsningar.

Stora chansen

I mars 2012 var det brottnings-EM i Belgrad. Mathias Günther, hade i och för sig fina meriter hemma i Sverige men hade ännu inte lyckats utomlands.

– Man befann sig i en situation där man aldrig riktigt fick chansen och när man väl fick den var man tvungen att prestera långt över sin nivå, säger Mathias.

Det var OS-år och EM var hans stora chans. Men han drogs med skador, och efter en inflammation i kroppen svullnade ena foten upp.

Han fick tips om en medicin som heter Lasix. Ett vätskedrivande preparat som skulle få svullnaden att försvinna.

Mycket riktigt, svullnaden släppte, och han gjorde succé på EM med ett brons i 66-kilosklassen.

Erkände direkt

En månad efter mästerskapet kom dopningsbeskedet, och Mathias visste direkt att det handlade om Lasix-tabletterna.

– Klart det var det. Det var inget att fundera över, jag visste direkt, säger han.

Preparatet är i sig inte prestationshöjande, men på grund av att det kan användas för att dölja annan dopning finns det med på listan över otillåtna medel.

För Mathias fanns det bara en sak att göra. Han gick ut med det direkt.

Han berättar också att responsen från allmänheten inte alls var så negativ och mörk som man kanske kan tro.

– Den största responsen var från folk som ville stötta en. Inte stötta det jag hade gjort, utan att stötta mig som person. ”Detta har hänt, men vi ser dig och hoppas du kan fortsätta må bra”, säger han.

Ville göra sig själv rättvisa

Under de 1,5 åren som följde fick Mathias både tävlings- och träningsförbud, och att gå från 12–13 träningar i veckan till ingenting alls blir en extrem omställning.

Efter avstängningen beslutade han sig för att satsa igen. Han ville ge sig själv chansen att avsluta karriären på sina egna villkor istället för en fråntagen medalj och en dopningsavstängning.

Redan första året tog han sig tillbaka in i landslaget och knep en plats till VM. Men väl där insåg han att han inte höll samma nivå längre.

– Någonstans visste jag att jag inte hade den tiden som krävs. Jag hade fem barn och heltidsjobb så det är svårt, man har bara 24 timmar om dygnet, säger Mathias.

Efter den aktiva karriären har han blivit tränare, först för gamla klubben IK Sparta, och nu senast i BK Pan.

”Egentligen en ren formalitet”

I väntan på Jenny Franssons dom kan man bara spekulera i möjliga konsekvenser, men enligt en som varit i samma sits är det dumt att hoppas på för mycket.

– Oavsett vad som har hänt, om hon är totalt oskyldig eller inte, kommer hon bli avstängd. Hon kommer få sitt straff, tror Mathias.

– Jag kommer ihåg hur situationen var för mig själv, jag hade en känsla av att allting slagits i spillror. Jag kommer ihåg att jag hade så jävla ont i magen. Man har förstört sitt liv en tid framöver, säger han.

Tuff tid att vänta

Mathias tror också att domen kommer slå hårdare mot Jenny.

– Hon har förmodligen i ännu större utsträckning lindat sitt liv runt idrotten. Det hade jag gjort till viss del, men jag hade fortfarande familj, barn och jobb, säger han.

Då Jenny testats positivt för en anabol steroid kommer troligtvis hennes straff bli hårdare än det som dömdes ut till Mathias. Avstängningen kan bli så lång som fyra år.

– Oavsett vad som kommer hända har hon en fruktansvärd tid framför sig. Som jag inte önskar någon, avslutar Mathias.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.