AVSLÖJAR: Nya koden som kan ändra svenska dopningsjakten

Publicerad 2019-10-21

RF:s ordförande Björn Eriksson

Förutsättningarna för den svenska dopningsjakten kan förändras helt.

Sportbladet kan berätta att det nya förslaget till Wada-kod som lagts på förslag kan tvinga RF att helt bryta med Svensk Antidopning.

– Det kan bli en ”gamechanger”, säger Tommy Forsgren, senior rådgivare på Svensk Antidopning.

– För mig är det en bokföringsteknisk fråga, man är aldrig oberoende, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

22.30 i fredags kväll publicerade internationella antidopningsorganet, Wada, det nya förslaget till Wada-kod som ska vägleda dem i jakten på fuskare världen över. En revision för första gången sedan 2015 tänkt att börja tillämpas från 2021. 96 sidor med ytterligare ett flertal dokument som klargjorde underlag och förändringar i koden.

Låter det grått och ospännande?

Svensk Antidopnings chef, Christine Helle, var så förväntansfull att hon satt uppe och vakade in dokumentet, väl medveten om att det kan förändra hennes arbete för en lång tid framöver.

– Det var väldigt spännande. Det jag kan säga är att vi ska analysera det som står, diskutera det ur flera synvinklar och se konsekvenserna. Mer kan jag inte säga, säger hon.

”Förbjuder all inblandning...”

Anledningen till det undvikande svaret är främst paragraf 13.2.2 och 20.5. Båda handlar om den sedan länge debatterade frågan om antidopningsarbetets oberoende från ett lands idrottsorganisationer i övrigt. Sverige är tämligen unikt i det att antidopningsarbetet är samlat under RF:s paraply. Nu pekar den nya Wadakoden att det kan vara slut på det.

”2021-koden förbjuder all inblandning i operativa beslut eller aktiviteter från någon person som också är inblandad i internationella förbund, nationella förbund, nationella olympiska kommittéer eller styrande departement”, står det i förtydligandet kring paragraf 20,5.

Något som i Sverige kan omöjliggöras av konstruktionen där Riksidrottsstyrelsen har den formella makten över Svensk Antidopning och där till exempel RF-stämman väljer hela Dopingkommissionen som driver arbetet operativt.

Dessutom ställer nya skrivningar krav på att överklagan av ett beslut ska kunna ske till en helt fristående instans vilket inte är fallet i Sverige där Riksidrottsnämnden, även det en RF-instans, är nästa steg.

”Överklagan måste ske till rättvis, oberoende och operativt och strukturellt oberoende instans”, står det i kommentaren till paragraf 13.2.2.

Förslaget klubbas troligen igenom vid en konferens i polska Katowice 7 november. Tills dess hoppas RF:s juridiska avdelning ha analyserat texten och i bästa fall ha haft kontakt med Wada för att förstå om det innebär att hela organisationen för Svensk antidopning måste byggas om.

”Måste få pengarna någonstans ifrån”

Tommy Forsgren är en av Svensk Antidopnings mest erfarna medarbetare och han menar att ingen riktigt vet vad som väntar, men är tolkningen strikt blir det stora förändringar.

– Då är det en gamechanger, verkligen, säger han och betonar att det just nu diskuteras av ett stort antal personer inom RF och att han inte har insyn i det arbetet.

Tycker du det finns så mycket att tolka i det som gäller överklagandet till exempel?

– Nej, jag tycker nog inte det.

Hur svårt skulle det vara att göra en sådan här förändring till 2021?

– Ja, det är en ganska komplicerad process där det är många intressenter. Departement och regering måste ha ett finger med i spelet, även SOK som också skriver under koden, säger Tommy Forsgren.

RF:s ordförande Björn Eriksson är av en helt annan åsikt.

– Det här är inga dramatiska frågor, den stora frågan är den riktiga dopningen. Organisationsarbetet är tämligen perifert. Det finns inget riktigt oberoende, du måste alltid få pengarna någonstans i från. För mig blir det mer en bokföringsteknisk fråga, säger han.

Om det här klubbas igenom och tillämpas så strikt som skrivningarna säger, kan Sverige ställa om sin organisation till 2021?

– Det klarar man alltid. Det är en anpassning av byråkratiskt karaktär. Det är ingen jättehistoria, säger Eriksson.

”Regeringen såg positivt”

Frågan om att separera RF och antidopningsarbetet har varit uppe för diskussion på RF:s stämma tidigare. Då var det Svenska friidrottsförbundet som drev på för förändring. Nuvarande ordföranden Johan Storåkers är nöjd med riktningen på nya förslaget.

– Vi ser riktningen som det går mot över världen men även att det ökar transparensen och trovärdigheten i det så viktiga antidopningsarbetet, säger han.

Han är inte orolig över att pengakranen ska strypas om det hamnar på regeringens bord.

– De signaler vi fick av den förra regeringen var att det inte skulle vara någon fara, att man såg positivt på den här inriktningen, säger Johan Storåkers.