Publicerad:
Uppdaterad:

Max Verstappen tog säsongens första seger i Formel 1

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Max Verstappen valde en helt egen strategi.

Det gav honom och Red Bull säsongens första seger.

Foto: Bryn Lennon / TT NYHETSBYRÅN

Red Bull och Max Verstappen startade F1:s 70-årsjubileum på Silverstone med det hårdaste däckalternativet. Det valet var han ensam om bland toppförarna och det var ett vinnande drag.

Samtidigt som Mercedes båda förare Valtteri Bottas och Lewis Hamilton hade problem med de mjukare däcken kunde Verstappen ta tiondel för tiondel under inledningen av loppet och han kunde även stanna ute på banan längre än Mercedes både förare.

– Detta var ingenting som jag förväntade mig, säger Max Verstappen.

– Däcken fungerade oerhört bra under den första stinten, men sedan var den avgörande frågan hur Mercedes skulle köra på sina hårda däck. Jag hade inga problem alls med däcken, men det hade deras förare.

Seger för Max Verstappen

Efter sitt depåstopp på det 27:e varvet körde han om Valtteri Bottas och tog greppet om loppet. När sedan ledaren Lewis Hamilton gjorde sitt sista depåstopp tio varv från mål var Verstappens seger ett faktum.

– Det var ett fantastiskt resultat, en bra strategi och allt fungerade som det skulle, säger Max Verstappen efter karriärens nionde seger och han påpekade att Red Bull kan ha dragit nytta av att däcktillverkaren valt mjukare däck till helgens race än vad man gjorde förra veckan.

– Vi har inte haft möjligheten att pressa Mercedes tidigare i år, men den här gången försökte jag trycka på hela tiden och ge mig själv en bra möjlighet.

Stora problem med däcken

Mercedes Lewis Hamilton slutade tvåa före kollegan Valtteri Bottas, som hade pole position.

– Däcken var en oerhörd utmaning för oss. VI hade oväntat stora problem med att det bildades blåsor på däcken och jag är tacksam över att vi kunde ta oss igenom racet med en andraplats, säger Hamilton.

– Vi har inte haft de här problemen med däcken tidigare och det är någonting som teamet måste jobba vidare med.

Därmed behåller den regerande mästaren ledningen i VM, medan Verstappen är nya tvåa i mästerskapet. Formel 1 fortsätter nu till Spanien där säsongens sjätte tävling avgörs om en vecka.

Publicerad:
Publicerad: