Zachrisson åtalad – för grovt rattfylleri

Tv-profilen: ”Skäms – ångrar mig bittert”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Den folkkära sportkommentatorn och golfprofilen Göran Zachrisson har åtalats för grovt rattfylleri.

80-åringen säger att han är djupt ångerfull.

– Jag skäms och har aldrig mått så här dåligt, säger han.

Den 19 december, några dagar före jul, greps Göran Zachrisson vid en poliskontroll vid Djursholm, i närheten av sin bostad. Den nu 80-årige sportkommentatorn och tv-profilen hade alkohol i blodet och fick efter blåskontrollen följa med in till stationen.

Han står nu åtalad för grovt rattfylleri.

Berättar själv

När Sportbladet når Zachrisson på fredagskvällen är han mycket darrig på rösten och nära till tårar.

– Det finns bättre dagar och så finns det sämre dagar. Just nu är det sämre dagar. Under en lång period har jag inte mått så bra, säger han.

Han berättar själv vad som hände den 19 december.

– Jag skulle köra en vän. Idiot som jag är tog jag bilen fast jag hade druckit. Sen var det en spärr (poliskontroll, reds.amn) här nere i Djursholm där jag blev stoppad. Det var inget dramatiskt på så vis.

Du var inte inblandad i någon olycka?

– Nej, nej, inget sånt!

Zachrisson minns inte hur mycket han hade druckit, eller vad promillehalten vid blåskontrollen visade.

– Men jag hade ju druckit för mycket. Så enkelt är det. Jag ångrar mig bittert. Jag tror aldrig att jag har mått så här dåligt. Jag skäms, säger han.

Stöttas av arbetsgivarna

Zachrisson inväntar nu besked om när rättegången ska inledas. Han berättar att han får juridisk hjälp av en god vän som jobbar som advokat. Han säger också att han själv hört av sig och berättat om saken för sina arbetsgivare Viasat och Svensk Golf, som han alltjämt jobbar för.

– Och de stöttar mig i det här, de vill att jag ska fortsätta. Jag har ringt och berättat precis hur det ligger till och jag har fått ett oerhört stort stöd både av mina arbetskamrater och av mina nära och kära, säger ”Zache”.

”Vill inte vara offentlig”

Han hälsar att han nu vill att den rättsliga processen ska få ha sin gång och att han till dess ska få leva i lugn och ro sett till omständigheterna.

– Jag vill ju egentligen ligga ganska lågt i livet. Jag vill inte vara med om de här sakerna, jag vill inte vara en offentligt person, inte på det här sättet. Men jag har gjort mig skyldig till detta – och jag kan inte göra något åt det mer än att ångra mig grovt.

Är du orolig för påföljderna? Det är ändå grovt rattfylleri du står åtalad för?

– Det får bli som det blir. Det värsta är ändå det publika, att det här blir en sak i media. Jag vill ju inte det. Jag vill inte vara i rampljuset. Det tog många år innan jag ens visade mig i tv, för jag har aldrig tyckt att det ska handla om mig. Men nu är det som det är, det går inte att komma ifrån, säger Göran Zachrisson.

FOTNOT: Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften.

Publicerad:

LÄS VIDARE