Baksidan av LIV Golf – här är de största problemen i Saudiarabien

Uppdaterad 2022-10-23 | Publicerad 2022-10-22

Flera av världens bästa golfspelare har lämnat PGA- och Europatouren för den nya, saudifinansierade, touren LIV Golf.

De erbjuds enorma summor pengar, men varifrån kommer de?

Sportbladet tog hjälp av Amnesty för att reda ut varför Saudiarabien alltjämt beskrivs som ett av världens mest eländiga länder.

Här är de största problemen, enligt Amnestys Maja Åberg och Maja Leijon Johnston.

Bristen på yttrande- och religionsfrihet

Kritik mot kungafamiljen, regeringen, islam och religiösa ledare bestraffas strängt.

SCC-domstolen, avsedd för terrorbekämpning, används som ett verktyg för att tysta kritiker.

Exempelvis dömde de i våras Abdulrahman al-Sadhan, som arbetar på Saudiarabiens Röda Halvmåne i huvudstaden Riyadh, till 20 års fängelse och lika långt reseförbud, för att ha skrivit ”satiriska och regeringskritiska” inlägg på Twitter.

Dödsstraff

Saudiarabien är ett av de länder som utför flest avrättningar i världen, ibland via halshuggning på offentliga platser.

I mitten av mars tidigare i år hölls en massavrättning där 81 personer dödades.

De avrättade var dömda för ett brett spektrum av brott, inklusive terrorbrott, mord, väpnat rån och vapensmuggling. Men enligt Amnesty var ett antal av dem dömda för saker som ”störande av den sociala strukturen och den nationella sammanhållningen” och ”deltagande i och uppmuntran till sittningar och protester”.

41 av de avrättade tillhörde landets shiaminoritet.

Kafala-systemet

Det kritiserade systemet innebär att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för gästarbetarna, som oftast kommer från fattiga länder i Asien, och ansvarar för deras visum, pass och juridiska status.

Det, i sin tur, begränsar gästarbetarnas möjligheter att byta jobb och lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd.

Systemet liknas vid modernt slaveri och även om reformer gjorts på senare år är vittnesmålen om övergrepp, exploatering, inlåsning och våldtäkter fortfarande många.

Diskriminering av kvinnor

Reformer har gjorts för att stärka kvinnors ställning, men Saudiarabien ligger fortfarande långt ner – på plats 127 av 146 länder – i det årliga indexet Global gender gap, som sammanställs av World Economic Forum.

Det som kallas ”förmyndarskap” – som ger den saudiske mannen bestämmanderätt i frågor om giftermål, skilsmässa, vårdnad av barn, arv och andra områden – är formellt avskaffat, men efterföljs inte av alla.

Sedan 2018 är det tillåtet för kvinnor att köra bil.

Kriget mot Jemen

En militärkoalition ledd av Saudiarabien har stått för en betydande insats i det krig som nu pågått i snart åtta års tid och som skördat hundratusentals människoliv.

I en rapport förra året beskrev FN läget i Jemen som ”världens värsta humanitära kris”.

Mordet på Jamal Khashoggi

Den 2 oktober 2018 styckmördades den saudikritiske journalisten Jamal Khashoggi under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet.

Amerikanska underrättelsetjänster anklagar den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman för att ha beställt mordet.


Så fungerar Aftonbladets samarbete med Amnesty:
Aftonbladet vill under 2022 lyfta problematik med sportswashing, mänskliga rättigheter samt press- och yttrandefrihet kopplat till idrottsevenemang för att förklara och berätta vad som händer bortom medaljer och idrottens miljardrullning.
I det arbetet har vi valt att samarbeta med Amnesty. Aftonbladet är i samarbetet oberoende och styr helt själva vad som publiceras och vilken journalistik vi gör.  Vi tar hjälp av Amnesty som sakkunniga och rådgivande i vissa delar av reportageserien för att ge våra läsare en så bra bild som möjligt kring problematiken.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.