Khamzat Chimaev dömd för misshandel 2018

Slog en butiksanställd i ansiktet

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Khamzat Chimaev slog en butiksanställd i ansiktet med knytnäven.

En månad efter proffsdebuten dömdes den svenske MMA-stjärnan för misshandeln.

Påföljden blev villkorlig dom med samhällstjänst.

Kalmar Tingsrätts dom är från 2018, från tiden då Khamzat Chimaev var en lovande 24-åring som just vunnit MMA-proffsdebuten mot Gard Olve Sagen. Men incidenten är ytterligare åtta månader gammal.

I oktober 2017 stoppades Khamzats vän av en anställd inne på ett varuhus i Kalmar. Personalen misstänkte att kompisen stod i färd med att snatta ett par hörlurar och la efter protester ner honom på marken.

Chimaev skyndade dit. Enligt domen utdelade kampsportaren ett knytnävsslag i den butiksanställdes ansikte, vilket enligt åtalet ledde till att han föll omkull och slog sitt ben mot en hylla. Han ska ha fått sår i munnen, en ömmande käke och en sårskada på benet.

Menar att det var nödvärn

Själv menade Khamzat Chimaev att det rörde sig om en fösning eller en knuff, samt att han agerade i nödvärn. Detta ansåg Tingsrätten motbevisades av flera vittnesmål samt ett foto på smällen.

”Tingsrätten finner genom vad som sålunda framkommit inte att det i den uppkomna situationen förelegat någon rätt till nödvärn varför Khamzat Chimaev inte kan undgå ansvar för misshandel, vilken inte är att bedöma som ringa” står i domen.

Påföljden blev villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar, samt ett skadestånd på 600 kronor.

Khamzat Chimaev är i dag en av världens hetaste MMA-stjärnor. Efter nio raka proffssegrar väntas han gå karriärens största match 19 december, men ännu återstår att hitta en tillräckligt slagkraftig motståndare.

Khamzat Chimaev har, genom sin manager Madji Shammas, avböjt Sportbladets erbjudande om att kommentera domen.

Foto: EMIL EIMAN ROSLUND
Publicerad:

LÄS VIDARE