Arenabolagens öppna brev till regeringen: ”Läget är allvarligt”

Publicerad 2020-10-15

Idrotten blöder ekonomiskt under pandemikrisen och publikbegränsningarna är ett hårt slag.

Nu slår även de stora arenabolagen i Stockholm, Göteborg och Malmö larm och skickar gemensamt ett öppet brev till regeringen.

– Fortsätter det på samma sätt under 2021 kommer vi inte att klara oss, säger Stockholm Lives vd Andreas Sand.

Pandemin slår hårt mot samhället i stort och idrotten är inget undantag. Publikbegränsningarna innebär i stort sett tomma arenor och inställda evenemang.

Situationen tär på ekonomin hos klubbar och förbund, men även de bolag som driver arenorna där idrotten och kulturevenemang arrangeras drabbas.

Därför går Stockholm Live, Got Event i Göteborg och Malmö Arena nu tillsammans i en gemensam skrivelse som under förmiddagen har skickats till näringsminister Ibrahim Baylan och Kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Bolagens företrädare kräver besked.

– Vi vänder oss till regeringen för tydliga och snabba besked. Det enda stödet, vilket varit viktig för oss, som vi har kunnat ta del av under 2020 är möjligheten till korttidspermitteringar. Det ser vi måste förlängas, krisen är inte över, säger Andreas Sand, vd för Stockholm Live.

– Den andra delen som vi vill ha besked om är det riktade stödet som har gått ut till kultur och idrott, men som arenabolag inom evenemangsnäringen varit helt utestängd från, fortsätter han.

Tillsammans har Stockholm Live, Got Event och Malmö Arena över fem miljoner besökare inom kultur och idrott under ett normalt år på arenor som exempelvis Friends Arena, Tele2 Arena, Ericsson Globe, Gamla Ullevi och Scandinavium.

Arenorna är hemmaborg för exempelvis totalt sju lag i herrallsvenskan och superettan, ett lag i damallsvenskan, fyra i svenska hockeyligan samt både herr- samt damlandslagen i fotboll.

Arenabolagen har tagit del av det statliga stödet kring korttidspermitteringar, men har inte kunnat söka från de stöd som varit riktade till idrotten och kulturen.

– För oss är det ganska häpnadsväckande att vi är exkluderande från det stödet. Arenorna är infrastrukturen i evenemangsnäringen, en förutsättning för att vi ska kunna ha planer och spelställen för idrottslag och kultur, säger Andreas Sand.

Vad händer med exempelvis Friends Arena om ni inte får besked och stöd?

– Det är klart att vi ska kämpa för att ta oss igenom den här krisen. Vi har haft bra samtal med myndigheter och beslutsfattare och bidragit med vår expertis kring exempelvis publikflöden. Men läget är allvarligt.

– Vi riskerar inte att inte ha ett bra underlag för landskampen mellan Sverige och Kroatien i november, i en sådan här kris får man prioritera sina resurser. Vi ska göra allt för att ge lagen bra förutsättningar. Men fortsätter det på samma sätt under 2021, kommer vi inte att klara oss.

Därför agerar bolagen, som har flera gemensamma intressen och erfarenheter, nu.

– För oss är det viktigt att få en tidsplan och veta vilka förutsättningar som gäller. Vi skickar det här brevet för att få snabba, tydliga besked. Därefter kan vi planera. Den punkt när vi kan börja öppna arenorna för publik, även i begränsad omfattning, är viktig då det markerar början på en återöppning av arenorna och ger oss förutsättningar att planera efter, säger Andreas Sand och poängterar:

– Vi är tvungna att skicka det här öppna brevet och höja tonläget i debatten.

Regeringen nyligen meddelat att man givit Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över möjligheten till fler undantag från gällande regler kring publika evenemang.