Vändningen: Jo, OS-drömmer lever!

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: TT

Dörren till OS i Stockholm 2026 är inte stängd.

För att få politikerna att tänka om ska SOK gå till stadshuset och berätta om bidragen som arrangören får.

– Åtta och en halv miljard är så mycket pengar att det hade räckt till många fotbollar per svensk, säger kampanjchefen Richard Brisius.

Det svänger om planerna på ett svenskt vinter-OS 2026. En eventuell ansökan ska vara inne i mars 2018, men under en onsdag i april 2017 såg projektet ut att dö.

Enligt Karin Wanngård (S), Stockholms finansborgarråd, bedömer politikerna de ekonomiska riskerna som för stora.

– I dagsläget är det bara Socialdemokraterna som är odelat positiva till OS och Paralympics i Stockholm. Finns inte en bred politisk enighet är det tyvärr inte möjligt att gå vidare med en OS-ansökan inför 2026, sa Wanngård till TT.

”Bygger på oklara fakta”

På kvällen återuppstod hoppet. Richard Brisius, som förra veckan utsågs till kampanjchef och vd för Sveriges olympiska kommittés OS-bolag, berättar att de i dagarna ska söka upp partigrupperna och försöka få dem att tänka om.

– Jag tror att beslutet är förhastat. Det bygger på oklara fakta, säger Brisius.

Så du har inte gett upp hoppet om OS 2026?

– Oh nej. Jag tror starkt på idén. Argumenten är så otroligt bra.

Så vilka är Brisius och SOK:s argument?

Det främsta är ekonomiskt. Enligt deras budget går det att arrangera OS och Paralympics i Stockholm, Falun och Åre för mindre än 14 miljarder kronor. Det är rena reapriset – som jämförelse la Ryssland 300 miljarder kronor för att rusta Sotji inför spelen 2014 – men summan pressas ner av att de flesta arenor och vägar finns redan på plats.

”En enorm säck pengar”

Dessutom kommer inte skattebetalarna ens att behöva stå för hälften, enligt Brisius.

– IOK kommer med bidrag på drygt åtta miljarder kronor, säger kampanjchefen och fortsätter:

– En av världens finaste organisationer kommer med en enorm säck pengar till stadshuset. Någon sa att det vore den största utländska investeringen i Sverige.

Det är inte spikat exakt hur stort IOK-bidraget blir. Det är ett av skälen att politikerna säger nej. Hur ska ni övertala dem?

– Vi står på hälleberget avseende informationen. Vi vet att det formellt kommer att kommuniceras i närtid. Det förstår vem som helst: det ska till ganska starka argument för att säga nej till så mycket pengar.

Du får det att låta som en present. Jo, ni kan få åtta miljarder, men OS kostar mycket mer.

– Absolut. Men ingen annan kommer till ett land och säger ”här kommer vi med åtta miljarder och ni får låna vårt varumärke”.

Du låter fortfarande segerviss.

– Ja. I samförstånd ska vi ta hem det här.

Publicerad: