”Fullständigt barockt att köpa spelare”

Publicerad 2020-02-13

tidigare NBA-stjärnan Shane Larkin

Två veckor innan EM-kvalet mot Sverige har tidigare NBA-stjärnan Shane Larkin blivit turkisk medborgare.

Utan att ha någon koppling till landet. 

– Det är fullständigt barockt att man köper medborgare för att stärka sitt lag, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

Den 24:e februari möter Sverige Turkiet i Globen och EM-kvalmotståndarna har skaffat sig en rejäl förstärkning. Den 6 februari godkände Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Shane Larkins medborgarskap. Eftersom Internationella basketbollförbundet, Fiba, tillåter en naturaliserad spelare per landslag kommer amerikanen att spela mot Sverige.

Kostade flera miljoner

Landslagschefen Fredrik Joulamo är kritisk till hur flera nationer använder regeln. 

– Larkin kostade förmodligen några miljoner euro och även om vi hade haft råd hade vi aldrig haft möjlighet. De kan fixa fram ett medborgarskap på några minuter och så funkar det inte i Sverige. Det jag vänder mig mot är att nationella regler får avgöra en internationell tävling.

Landslagschefen Fredrik Joulamo

Om ni hade haft möjlighet hade ni köpt en spelare då? 

– Nej. Jag är emot principen som sådan att man rekryterar för att stärka upp sitt landslag. Däremot är jag för naturaliseringsregeln, om man till exempel bott i ett land och känner tillhörighet. Men det är fullständigt orimligt att man använder det för att köpa spelare.

”Den bäste utanför NBA”

Det är inte vem som helst som Turkiet förstärkt laget med. Larkin, som spelar för turkiska Anadolu Efes, satte tidigare i år poängrekord i EuroLeague med sina 49 poäng mot Bayern München och har tidigare gjort fyra säsonger i NBA.

– Han är den kanske bäste guarden utanför NBA. Självklart blir det svårare att slå Turkiet nu. Men vi kan inte påverka det mer än att säga vad vi tycker och bita i det sura äpplet, säger Joulamo.

Naturaliserade spelare, alltså en spelare som inte fötts i landet eller haft dubbla pass, blir allt vanligare inom den europeiska basketen. Sverige har tidigare använt regeln för bland andra Paul Burke och Ashley Key.

Men båda hade bott i Sverige en längre tid och uppfyllde Migrationsverkets regler som säger att man måste haft ett femårigt permanent uppehållstillstånd för att kunna bli svensk medborgare. 

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.