Wilander: ”Sverige är på väg in i en ny era”

Publicerad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Mats Wilander har börjat bli hoppfull när det gäller svensk tennis.

Tennislegendaren tror att både Rebecca Peterson och Mikael Ymer på allvar kan hävda sig i grand slam framöver.

– Vi har någon som utmanar i de största sammanhangen, säger Eurosports populära tennisexpert.

Australian Open som är årets första grand slam-turnering har startat i Melbourne i delstaten Victoria.

För Johanna Larsson, 31, blev det förlust direkt med 6–1, 6–0 mot spanjorskan Paula Badosa.

Den andra speldagen ska Rebecca Peterson, 24, möta slovenskan Polona Hercog och Mikael Ymer, 21, möta japanen Yasutaka Uchiyama.

Tidigare världsettan Mats Wilander från Torpabruk i Småland är också känd för sitt brinnande tennisengagemang och djupa tenniskunskap.

Självklart följer 55-åringen också utvecklingen i svensk tennis från hemmet i Idaho och som tv-expert ute på tourerna.

”Bra attityd”

Vid ett frågetillfälle med internationell media där Sportbladet varit delaktigt får Mats Wilander frågan om Rebecca Petersons framtid.

– Jag tror att hon högst troligt kan utveckla sitt rörelsemönster på banan. Jag tycker att hon har en bra attityd, hon har ganska mycket spel i sig – hon är smart, hon spelar klok tennis. Det hon behöver förbättra är främst är fotarbetet runt banan, inte fysiken för hon är uppenbart vältränad. Hon är väldigt mogen och jag tycker att hon går in i matcherna med en riktigt bra inställning att hon kan besegra i stort sett vem som helst, säger Mats Wilander.

Foto: Bildbyrån
Rebecca Peterson

Vad har du satt säga om hennes tränare Thomas Högstedt?

– Han har erfarenheten av att vara delaktig i att vinna grand slam-turneringar. Med Maria Sjarapova vann han Franska öppna mästerskapen och jag tror att han jobbade med Li Na när hon vann en gång, så jag tror att han kan vara en röst i örat som tror att skickligheten finns som behövs för att vinna stora turneringar – när du har en erfaren coach som Thomas Högstedt så är det vad han bidrar med. Jag vet inte om han nödvändigtvis kan mer om teknik med mera, men det han har är erfarenheten av att vinna grand slam som coach.

”Kan vinna grand slam”

Ser du Rebecca Peterson som en potentiell grand slam-vinnare eller är det för långt borta just nu?

– Det är en lång väg för närvarande, för vi behöver fortfarande se hur hon reagerar på en situation som en kvartsfinal eller en semifinal i en grand slam när världen tittar på. Vi vet inte riktigt hur hon reagerar på en sådan situation – men jag tycker att hon visar framsteg varje år i spelet, och även på rankningen är hon på rätt väg. Så hur långt räcker det? Det kan räcka till att vinna en grand slam, absolut.

Vilken status har svensk tennis just nu enligt dig?

– Den är i samma skick som den har befunnit sig i den senaste ... Okej, det är lite annorlunda nu eftersom vi har Mikael Ymer som kommer direkt in i turneringen, så äntligen har vi någon som kommer att spela alla grand slam-turneringar. Med det följer en del hopp om att han får en bra lottning och kanske en bra vinst på vägen, och plötsligt är han i kvartsfinal och vem vet sedan vem han kommer att inspirera. Vi är på väg in i en ny era igen där vi har någon som utmanar i de största sammanhangen i tennis, vilket är grand slam.

Mats Wilander vann Australian Open tre gånger, Franska öppna i Paris tre gånger och US Open på Manhattan en gång – han blev världsetta på rankningen i september 1988 och stannade där i 20 veckor.

Australian Open sänds på Dplay och Eurosport Player.

Publicerad:

LÄS VIDARE