Laul: Mycket makt – ännu mer att göra

Per Bystedt.

Per Bystedt blir en AIK-ordförande med mycket makt och ännu mer att göra.

Sportbladets Robert Laul.

Inför rekordmånga medlemmar i Solna gymnasium, 530 stycken (bra för svensk föreningsdemokrati), valde AIK:s fotbollsförening ny styrelse.

Per Bystedts styrelse.

Per Bystedts comeback.

Per Bystedts enmansshow.

29 december blir han nämligen ordförande även för aktiebolaget, lägg därtill att Bystedt är tredje största enskilda aktieägare, och aldrig tidigare har en enda person haft så mycket AIK-makt – i alla fall inte en som inte kan någon fotboll.

Nu behöver man visserligen inte kunna särskilt mycket fotboll för att vara ordförande i en fotbollsklubb, styrkan med Bystedt och hans styrelse är snarare att de ger AIK en trovärdighet tillbaka gentemot sponsorer och andra samarbetspartners jämfört med senaste årens uppställningar. Men trovärdighet är en färskvara som också beror på vilka utomstående personer de väljer att öppna styrelsedörren för.

Uppdraget förpliktigar, och det saknas inte saker att ta tag i, här och nu.

Isak överst på listan

Överst på listan står Alexander Isak, lite beroende på hur nära förestående en försäljning är. Det är styrelsen som ytterst ska godkänna affären när sportchef Björn Wesström är redo för avslut. Sedan handlar det om att tillsammans med klubbledningen lägga upp en strategi för hur pengarna ska hanteras. Blir det 50, 60, 70 miljoner eller…svindlande tanke…ännu mer?

Sedan måste Bystedt tillsammans med vd:n Mikael Ahlerup hitta en lösning på Lagardère-sörjan som Sportbladet har rapporterat om i veckan. Här finns även byggherren Erik Paulssons Fabege med på ett par hörn.

En senare fråga blir att ta ställning till Ahlerups framtid som vd: I ett aktiebolag är styrelsens viktigaste uppgift just att utse vd. Lika sant är att en vd måste få tid på sig. Det går inte att utvärdera en vd:s betydelse på 1-2 år (som Ahlerup), vare sig om han varit bra eller dålig för verksamheten: Vd behöver få längre tid på sig. Inget jag hört eller sett tyder på att Ahlerup skulle ha gjort någon avgörande felbedömning vad gäller exempelvis Lagardère.

För att göra de engagerade supporterorganisationerna nöjda behöver Per Bystedts styrelse också kommunicera en trovärdig inställning i arenafrågan. Finns det verkligen på kartan att AIK ska spela någon annanstans än på Friends de närmaste 20 åren? Allt annat än Friends förefaller otänkbart gissar jag som utomstående betraktare – men hur lyder Per Bystedts ärliga svar till fansen?

Hur tänker Per Bystedt hantera AIK:s redan inflytelserika firma som garanterat kräver ännu mer att säga till om nu när de hjälpt Per till makten? Och hur hanterar han diverse samarbetsförslag från den i AIK-led kontroversielle affärsmannen Jonas Galotta? Ja kanske vill även Johan Segui tillbaka till våren, vad vet vi egentligen om den saken? Segui har ännu inte låtit sig intervjuas efter hans ”avhopp”.

Segui har raljerat

Att kommunikationen ska bli bättre och transparensen öka, pratades det om på årsmötet, och även där finns mycket att göra.

Framför allt behöver Per Bystedts styrelse arbeta för ett klimat där rädslan runt AIK försvinner. Jag bevakar alla allsvenska klubbar och Gnaget sticker ut här: Jag möter alltför ofta AIK:are som är rädda för att prata öppet om saker och ting. Nästan bara i AIK hör jag aggressiva män tillrättavisa andra supportrar med "Ta det internt".

Inte i någon annan föreningen är det (mig veterligen) så många som vill prata anonymt för att de är oroliga för vilka reaktioner uttalanden kan leda till bland andra AIK:are.

Johan Segui har raljerat en del i sociala medier kring tidningarnas ”anonyma källor” och det är svårbegripligt att just Johan med hans bakgrund inte kan (eller vill?) förstå att en del AIK:are faktiskt känner obehag.

Jag hoppas att Per Bystedts styrelse tillsammans med alla AIK:are jobbar tillsammans för att hitta tillbaka till ett öppnare klimat runt klubben än det som varit de senaste åren.