Stoppas från att stötta varandra på OS

SOK skapar digitalt rum i stället

Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2021-07-18

Samlingsrum, stark truppkänsla och läktarstöd över idrottsgränserna har varit en svensk paradgren på OS genom åren.

Men allt det stoppas i Tokyo.

– Det är ju halva grejen med ett OS, suckar handbollsstjärnan Hampus Wanne.

Den svenska OS-truppen brukar präglas av en stark sammanhållning där Sveriges olympiska kommitté (SOK) har sina ”vardagsrum” i OS-byn dit man uppmuntrar de aktiva att samlas för att stärka truppkänslan.

Svenska OS-deltagare har också alltid varit bra på att gå och stötta varandra från läktarna över grengränserna. Inte minst handbollen har varit en samlingspunkt för aktiva från andra idrotter.

Men allt det där kan den svenska truppen glömma i Tokyo på grund av restriktionerna.

– Det är verkligen annorlunda, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Terrassen kan bli en liten oas

De aktiva får inte umgås med aktiva från andra idrotter, inte ens inne i OS-byn, trots att alla svenskar är fullvaccinerade. Man får alltså bara gå och titta på sin egen idrott.

– Aktiva från olika idrotter får träffas flyktigt, utomhus, på väg till maten och när man går förbi varandra i matsalen. Man ska alltså inte sitta tillsammans i något rum, säger Reinebo.

– Men vi har en terrass här i byn där man kan man ses på kvällarna med schysst avstånd och munskydd. Det är ju obligatoriskt med munskydd både inomhus och utomhus för alla.

Peter Reinebo.

”Vill uppleva OS-känslan”

Tobias Karlsson är team manager för handbollsherrarna och har upplevt två ”normala” OS som spelare (2012 och 2016).

– Klart att det är tråkigt. Man tappar en del av den fina upplevelsen på ett OS. Att få lära känna, titta på och ha ett utbyte med andra idrotter är något som berikar både en själv och ens idrott, säger han.

Handbollsstjärnan Hampus Wanne gör sitt första OS. Han och laget lämnar förlägret i Fukuoka på onsdag för att checka in i OS-byn i Tokyo.

– Jag hoppas att man kan umgås på nåt sätt för det är ju halva grejen med ett OS. Jag vill uppleva den här OS-känslan och inte bara vara på rummet, äta och spela match. Mästerskap är alltid roligt men OS vill man att ska vara som det brukar vara, säger han.

Kollegan i damlandslaget Nathalie Hagman gör sitt andra OS.

– Klart att det är tråkigt. Det är mycket runt omkring i ett OS och det är det som är roliga. Nu blir vi mer inlåsta, säger hon.

Skapat digitalt rum

SOK försöker därför skapa truppsammanhållning digitalt i stället.

– Vi har ett ”digitalt rum” för hela truppen som ersätter tidigare samlingsplatser, fast det ersätter naturligtvis inte helt, säger Reinebo.

Hur fungerar det?

– Det finns en ”spalt” för att dela med sig av sin vardag och heja-heja-varianter. Sedan har vi en tråd med fakta med sånt som är värt att veta. Och så en tråd som skapar forum runt olika frågor. Man kan gå in i det digitala rummet och prata om sånt som ”hur gick det på träningen där borta”, ”hur gick snacket på balkongen” och ”hur lång är kön till den medicinska kliniken”.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln