Oisin Cantwell: Det är utmärkt att MFF gör polisanmälan

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-08

Aftonbladet rättsexpert om polisens våld

Bilderna på hur poliser slår och sparkar en liggande fotbollsupporter är inte vackra.

Jag hoppas och tror att den internutredning som har inletts kommer att genomföras med största noggrannhet. 

Följ ämnen
Malmö FF
Aftonbladets Oisin Cantwell.

I samband med att AIK mötte Malmö på nationalarenan i söndags uppstod bråk på bortalagets publiksektion.

Några Malmösupporters drabbade samman med ordningsvakter och efter matchen ville polisen identifiera bråkstakarna, då det fanns misstankar om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Filmen från vad som sedan hände publicerades i går på de stora mediehusens hemsidor och på sociala medier och har väckt stor uppmärksamhet.

Det ser inte bra ut

En Malmö-supporter, inte en av de misstänkta, ser ut att diskutera med poliserna. Plötsligt blir han omkullputtad och slagen med batong och sparkad av flera poliser.

Det ser inte bra ut. Visst, vi hör inte vad som sägs, det kan finnas ett händelseförlopp bortom filmsekvensen, men det ser inte bra ut.

Att supportrar anklagar poliser för övervåld i samband med fotbollsmatcher är inte ovanligt. Jag har själv gått på fotboll i flera decennier utan problem. Men jag har sett en del. Allt från hur poliser skickligt löser svåra situationer till överfall som inte kan beskrivas på något annat sätt än brottsliga.

En ovanlig händelse

Just den här händelsen är emellertid av flera skäl ovanlig.

För det första finns i varje fall delar av förloppet på film. För det andra var Malmös supporterpolis på plats. Han är inte helt imponerad av kollegornas agerande. Och för det tredje är den unge man som blev nedslagen en av de drivande krafterna i sitt lags supporterkultur.

Han har bland annat arrangerat föreläsningar om homofobi inom fotbollen och om mäns våld och är allt annat än representativ för den lilla klick fans som stämmer träff i grustag för att göra upp i samband med matcher.

Att Malmö FF har gjort en polisanmälan är utmärkt. Det är bra även för polisen, då en film av detta slag knappast ökar förtroendet för Sveriges största myndighet.

Det finns en utbredd uppfattning att internutredarna skyddar brottsmisstänkta poliser. Det stämmer inte. Internutredarna tillhör en fristående organisation och gör ett gediget arbete.

Kommer genomföras noggrannt

Att vissa poliser i förhör drabbats av allvarliga minnesförluster - det är inte länge sedan Falu tingsrätt i en dom beskrev kårandan och hyllade en polis som vittnade mot en kollega - är inte internutredarnas fel.

Jag är övertygad om att utredningen kommer att genomföras noggrant och att åtal väcks om bevisningen bedöms hålla.

Det fanns i sociala medier i går kväll en betydande tillfredställelse bland supportrar över att Aftonbladet, Expressen och TV 4 uppmärksammat händelsen. "Äntligen lyssnar gammelmedia".  "Tidningarna kan inte blunda längre". "För en gångs skull är det inte bara polisen som kommit till tals".

De har både rätt och fel.

Å ena sidan är det journalistiskt hopplöst att göra en story på en situation där ord i allmänhet står mot ord och där de som påstår sig ha blivit misshandlade inte sällan tycker illa om poliser och därmed har en begränsad trovärdighet i sammanhanget.

Mobilfilmer på då olika gäng drabbar samman på en tunnelbanestation i samband med ett derby är journalistiskt tacksammare.

Å andra sidan är medierna ofta populistiska då det kommer till läktarkulturen. ”Här dör fotbollen”" är ett mantra vi har hört i över ett årtionde. Liket är dock påtagligt spralligt: i år kommer fler människor än någonsin tidigare i historien att ha gått på allsvensk fotboll.

Ett behov av moralpanik

Vi hör aldrig en kriminolog säga att med tanke på hur många unga män i brottsaktiv ålder som samlas på liten yta och dricker alkohol så är kriminaliteten i samband med fotboll anmärkningsvärd låg. Påpekanden att rockfestivaler drabbas av betydligt mer kriminalitet än högriskmatcher viftas bort.    

Jag antar att varje epok har sitt behov av moralpanik. Som dansbaneeländet på 1920-talet, en debatt i vilken ungdomen påstods gå under i sedeslöshet på dansbanorna.

I modern tid har hårdrocken, videovåldet och alkoläsken, som påstods leda till att flickor förlorade oskulden, kommit och gått.

För närvarande är det läktarkulturen. En debatt som innehåller såväl viktiga inslag - det är till exempel oacceptabelt att hyggligt folk ska bli vettskrämda på väg hem från jobbet då supportrar drabbar samman - som huvudvärksframkallande åsikter.

I Expressen har kolumnisten Cecilia Hagen finstämt humoristiskt önskat att fotbollssupportrarna ska utplånas från jordens yta eller utvisas ur riket. i Svenska Dagbladet lanserade kulturskribenten Madelaine Levy den djärva teorin att antikens supportrar ledde till det romerska imperiets fall. Och i Göteborgs-Posten gick krönikören Mattias Balkander i protest mot pyroteknik hem från en match i halvtid i stället för att göra sitt jobb.

Sämst i sammanhanget är Vänsterpatiet i Stockholms län, som kräver att lag ska straffas med spel inför tomma läktare om publiken inte sköter sig utanför arenan. På vilket sätt skulle det leda till ökad trygghet på gator och torg?

Tre omgångar återstår av allsvenskan. Klassiska topplag är inblandande i toppstriden. Det vore en lisa för själen att dessa sista veckor få slippa batongviftande poliser, supporterfraktioner som brakar samman och den debila bengaldebatten.

Jag är dock inte optimistisk.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.